Gondoltál arra, hogy gyermekeddel segítsen valaki, míg főzöl? Levigye játszani a nagyot, míg Te a kicsit szoptatod? Esetleg elkísérjen az orvoshoz, és kinn játsszon a gyerkőccel, míg Te receptet íratsz? Mindez lehetséges, és nem csak akkor, ha egy segítőkész nagymama vagy anyós lakik szomszédban.  Az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntesei házhoz mennek, segítenek és lelket öntenek beléd, ha kell. Egy lelkes szervezővel, Révész Melindával beszélgettem arról, mindez miképp lehetséges.

 Gyakorlati és lelki segítségnyújtás

Ha megkérdeznek egy kisgyerekes anyát, mit kér idén karácsonyra, valószínűleg így felel: egy kis segítséget. Ez nem is lehetetlen, hisz Magyarországon létezik egy szervezet, mely telefonhívással elérhető, és szükség esetén költségmentesen igénybe vehető.Az Otthon Segítünk Alapítvány egyik régi szervezője, Révész Melinda meglátogatott, hogy meséljen nekem az alapítványról, melyről csak kevesen tudnak, munkája mégis hiánypótló Magyarországon.

  – Miben segít az Otthon Segítünk Alapítvány?

Elég széles a paletta, de önkénteseink minden gyakorlati feladatba besegítenek egy kisgyermekes családnál.  Például segítenek főzésnél, rendrakásnál, takarításnál, vagy vigyáznak a gyerekekre, míg Te mindezt nyugodt körülmények között megteheted. Ha kell, csak beszélgetnek, hallgatják az anyukát, akinek jó néha, ha kiöntheti a lelkét, ha rá is figyel valaki. Néha csak annyira van szükség, hogy az anyát egy önkéntes elkísérje a közeli baba-mama klubba, mert egyedül nincs bátorsága nekivágni az útnak, vagy épp nem tudja egyedül letornázni a babakocsit az ötödik emeletről.

Szülő segít szülőnek

Honnan kerülnek ki az önkénteseitek?

  -A legfiatalabbak huszonévesek, de számos pótnagyival is rendelkezünk, olyan idősebb korosztállyal, ahol „még nem jön az unoka”, de szívesen kipróbálnák magukat nagyszülő-szerepben. A legfontosabb irányelvünk, hogy nálunk szülő segít szülőnek, tehát minden önkéntes maga is apa vagy anya, így kellő tapasztalattal rendelkezik.

  – Mennyire nyitottak az anyukák általánosságban arra, hogy segítséget kérjenek?

– Tizenöt évvel ezelőtt még nem igazán merték bevállalni. Amikor az alapítványhoz kerültem szervezőként, egy önkéntesem sem volt, és hiába plakátoltam, a családok sem kerestek meg. Aztán lassan beindult a dolog, megtartottam az első önkéntes-képzésemet is. Mostanra megfordult a trend, vannak ugyan önkéntesek, de család sokkal több- hála a fővárosból tömegesével kiköltözőknek- így sajnos nem tudunk mindig mindenhol segítséget nyújtani. Ennek ellenére igyekszünk szükség esetén jelen lenni, és minden igénylőnél legalább lelki támogatást nyújtani.

Fontos a bizalom: az önkéntesek kiválasztását alapos munka előzi meg

– Miképp választjátok ki, hogy kinek fogtok segíteni? Hogy zajlik az otthonsegítés?

Sosem döntünk telefonos megkeresés alapján. Itt csupán időpontot egyeztetünk, felmérjük a kompetenciánkat. Például van, amikor már egy telefonos beszélgetés során kiderül, hogy az anyukának inkább szakmai segítségre van szüksége. Ez már nem a mi hatáskörünk, ekkor már nem is kerül sor a személyes találkozóra, tovább irányítjuk a megfelelő szervhez, például pszichológushoz, pszichiáterhez.

Ha azonban minden rendben, akkor első körben sor kerülhet a szervezői látogatásra. Itt feltérképezzük az anyuka segítői közegét, hisz sok esetben fogalma sincs róla, mennyi rejtett segítsége van. Például sokszor elég lenne megkérni a sarkon lakó nagymamát, vagy a gyerek ovistársának az anyukáját, hogy segítsen elhozni a kicsit délutánonként. A beszélgetés során tehát lelki támogatást is nyújtunk, és amennyiben arra jutunk, hogy a szülőnek valóban szüksége van ránk, akkor felajánljuk neki az otthonsegítést.

Ennek első lépéseként kiválasztunk egy önkéntest, aki szerintünk passzol a családhoz. Ő első nap a szervezővel együtt érkezik a helyszínre, ez az összeszokás időszaka, a szervező pedig közben figyeli, mire van az anyukának igazán szüksége. Harmadszorra már egyedül megy az önkéntes segíteni, majd pár alkalom utána a szervező kapcsolatba lép a családdal, hogy minden rendben ment-e, tudnak-e együtt dolgozni a kiválasztott segítővel.

– Mi történik, ha nem tudnak? És mi a helyzet a bizalom kérdésével? Gondolom sokan nem szívesen engednek be egy „idegent” a lakásukba.

– Előfordul, hogy az anyuka valamilyen okból nem akarja igénybe venni az általunk kiválasztott önkéntes segítségét. Például mert a segítője kísértetiesen hasonlít az anyjára. Ezt is elfogadjuk, nincs sértődés, hisz nálunk fontos az őszinte kommunikáció, enélkül nincs együttműködés, ezt az önkéntesek is megértik. Ilyenkor kiválasztunk valaki mást.

Ami pedig a megbízhatóságot illeti, ha egy önkéntes jelentkezik hozzánk az ötvenórás, ingyenes képzésre, melyet kötelező elvégezni, mindig kérünk erkölcsi bizonyítványt is, ez a beugró. Ezen túl persze sokan idegenkednek attól, hogy segítséget kérjenek, mert úgy gondolják, egyedül mindent meg tudnak oldani. Húsz éve valóban nem volt szokás nyíltan segítséget kérni, de azóta sokat javult a helyzet. Rengetegen költöznek ki az agglomerációba a gyerekvállalás során, előfordul, hogy lakóparkokban idegenek tömörülnek egymás mellett. Nem kérhetik meg már a szomszéd nénit, hogy nézzen rá a gyerekre, míg átugranak a boltba, nagyszülők is távol vannak. Így válik kulcsfontosságúvá az alapítványunk szerepe.

Ikresek és kisgyerekesek előnyben, nem az anyagi háttér dönt

  – Ha tehát sok a család, dönteni kell, kinek ajánljátok fel a segítségeteket. Kik élveznek prioritást?

 – Sok ikres családunk van, illetve olyan anyukák keresnek meg minket, ahol a gyerekek között kicsit a korkülönbség, ezekben az esetekben igyekszünk mindenképp önkéntest küldeni.

– Függ-e a segítségadás attól, ki milyen anyagi helyzetben van, tekintve hogy az alapítvány ingyen segít?

 – Nem. Családjaink mind átlagos körülmények között élnek, nem rászorulók vagy halmozottan hátrányos helyzetben lévők. Ők más szociális háló támogatását élvezik, ez tőlünk független. Bárki megkereshet bennünket, anyagi háttértől függetlenül.

Fellendül az önkéntestoborzás az adventi időszakban

– Az adventi időszakban, karácsony előtt több a felkérés?

 – Nem, inkább a nyári szünetben és az iskolakezdéskor nagy az érdeklődés. Karácsony előtt inkább önkéntesek szoktak jelentkezni, talán mert az ádventi időszak erősíti a segítés és az adás szellemiségét. Igyekszünk jelen lenni karácsonyi vásárokban, például a Fóti Ádventi Vásárban kinn leszünk, és itt mindenki megtalál bennünket.

 – Mi az első lépés annak, aki ez alapján kedvet kapott, és önkéntes szeretne lenni?

 – A hetekben indul önkéntesképzésünk, mindenképp keressen meg engem telefonon, hisz még utólag is csatlakozni tud a tanfolyamhoz. Az 50 órából két alkalmat lehet hiányozni. Tehát érdemes próbálkozni, ráadásul mint említettem, önkéntesekre most nagy szükség van.

A karácsony nem csupán az ajándékozásról szól, hanem magáról az ajándékról. Fontos, hogy anyaként is nyitottak legyünk, ha segítséget kell kérnünk, hogy megtanuljuk kifejezni az igényeinket és a szükségleteinket. Így lesz teljes és boldog az egész család élete. Ebben segít az Otthon Segítünk Alapítvány. Minden Anyának szép és körülményekhez képes békés adventi készülődést kívánunk!

Az otthonsegítés szervezett formájának ötlete Margaret Harrison fejéből pattant ki 1973-ban, az angliai Home-Start rövidesen már világméreteket öltött, nálunk OSA-ként (Otthon Segítünk Alapítványként) fut. A nagycsaládos, energikus Révész Melinda gyermekét várta 16 évvel,amikor találkozott a frissen létrejött, budapesti központú alapítvánnyal, és azonnal érdekelni kezdte. Akkor már hosszú évek óta otthon volt a kicsikkel, vágyott arra, hogy a gyereknevelés mellett valami újba vágjon. Elvégezte a 100 órás szervező-koordinátor képzést, mellyel lakhelyén, Fóton el is kezdte az önkéntestoborzást. Az otthonsegítés döcögve indult, először önkéntes híján ő ugrott be egy hirtelen jelentkező ikres családnál, ahol saját kisbabája megszületésééig segített. Akkorra már beindult az önkéntestoborzás is, és megtarthatta első ötvenórás önkéntesképzését is. Melinda napjainkban négygyerekes anya-szerepe mellett újdonsült nagymama is.

Az Alapítvány munkájában mérföldkő 2013, ekkor ugyanis egy újabb segítővel bővült a szervezői csapat, Nyári Szilvia szállt be a koordinációs munkákba. Őt követte egy évvel ezelőtt Kunné Nerpel Krisztina. A vidéki szervezők általában munka mellett, ingyen végzik munkájukat, csak időszakosan van lehetőségük támogatásért pályázni, és fizetett személyzettel dolgozni. Elérhetőségeik: osafoti@gmail.com, Révész Melinda: 06703865247. A központi alapítvány honlapja: www.otthonsegitunk.hu

2019-ben sor került egy országos felmérésre, melynek során régebben és újonnan segített családokat kérdeztek meg, emellett olyanokat, ahol nem hallottak az alapítvány munkájáról, és nem is vették igénybe azt.  A felmérés alapján azoknál a családoknál, ahol az alapítvány segített, jóval megnőtt a gyerekvállalási kedv, és nagyobb valószínűséggel vágtak bele a többedik gyerek-projektbe, mint azok, akiknél sosem jártak a szervezet önkéntesei.

Ezt is olvasd el, és tudj meg még többet az önkénteskedésről! 

Jó célért csak ingyen szabad dolgozni?