Mesebeli karácsonyi világot teremtenek a legtöbb városban advent idején. Színes kulturális és zenei programokkal, szabadtéri korcsolyapályákkal, ünnepi gyertyagyújtással és gasztronómiai finomságokkal várják az ünnepre készülődőket országszerte. Összegyűjtöttünk néhány izgalmasnak és különlegesnek ígérkező karácsonyváró programot.

Adventi falu, óriási karácsonyfa, családi programok Szolnokon

Adventi falu, karácsonyi vásár, zenés előadások, kézműves termékek és gasztronómiai különlegességek várják az érdeklődőket Szolnokon az adventi időszakban. A Kossuth téri adventi falu december 31-ig, a Hild téri karácsonyi vásár december 24-ig tart nyitva. A Kossuth téren kihelyezett huszonkét faházban a kézművesek egyedi termékeikkel, gasztronómiai különlegességekkel, fűszeres borral, teákkal, karácsonyi fényekkel, ünnepi hangulattal várnak mindenkit. A város tizenkét méteres karácsonyfája a téren látható, ahogy a betlehemi installáció is. A rendezvény területén található a csaknem egytonnás adventi koszorú.  Az adventi falu a kisgyermekes családoknak is kínál kikapcsolódást. A szabadtéri színpad előtti macskaköves részen “fényvarázs házikó”, labirintus és a “törpék háza” lesz látható.

11 méteres karácsonyfa, szabadtéri koripálya Zalaegerszegen

Csütörtökön kezdődött a zalai megyeszékhelyen az Egerszegi Advent elnevezésű programsorozat. A közel 11 méteres karácsonyfát szerdán díszítették fel a városháza előtti téren. A kolorádói jegenyefenyőt Kozma Tibor ajánlotta fel a városnak, az örökzöldet 1992-ben, harmadik gyermeke születésének évében ültette el kertjében. A belvárosban  megnyitották a város legnagyobb szabadtéri jégpályáját. Az óvodások és a művészeti együttesek Mikulás- és karácsonyváró műsorokkal készülnek az Egerszegi Adventre. Az Európa téren étellel-itallal várják a látogatókat, a Dísz téren felállított pavilonokban pedig karácsonyi díszeket, kézműves termékeket lehet majd beszerezni.

Adventi programok és újévi koncert Szentendrén

Adventi gyertyagyújtás, vásár, művészeti és kulturális programok, kiállítások és újévi koncert is várja az érdeklődőket november 28. és január 10. között Szentendrén.Újra ünnepi díszbe öltözik Szentendre történelmi belvárosa az adventtől vízkeresztig tartó ünnepi időszakra. A Fő téren a város karácsonyfája mellett az adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak. Adventi vásárt tartanak a sétálóutcában, ahol a helyi és környékbeli kistermelők árui mellett az ország más területeiről érkező kézművesek portékai közül is válogathatnak az érdeklődők. A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtás lesz, amelyet ünnepi műsor, esténként pedig fényfestés egészít ki. A Dunakorzón karácsonyi filmek várják a közönséget.

Óriáskerék, mesefigurás körhinta, zenés programok Szombathelyen

A járványhelyzet alakulásának függvényében, óvintézkedésekkel ugyan, de megrendezik november 19. és december 23. között az adventi vásárt Szombathelyen. A város főterén 40 kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó, többségében helyi vállalkozó kínálja a termékeit, szombatonként pedig délután és este zenés kulturális programok is lesznek.
A szervezők két kisebb színpadot állítanak, amelyeket kordonokkal vesznek körül, így biztosítva, hogy a nézők száma ne lépje túl a járványügyi előírásokban szereplő 500 főt.
A nagy adventi koszorút idén is a Berzsenyi Dániel téren állították fel, amelyen az első gyertyát november 27-én, szombaton gyújtják meg. Az adventi időszak fontos attrakciója lesz a Fő téren megjelenő mesefigurás körhinta és az újra Szombathelyre érkező óriáskerék, amelyet a két évvel ezelőtti helyszínen, a Borostyánkő Áruház előtti parkolóban állítanak fel.

Debrecenben megidézik a korábbi évek adventi hangulatát

A tavalyi visszafogottság után ebben az évben Debrecen szeretné megidézni a korábbi évek adventi hangulatát. Több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a belvárost és a város több pontját. Debrecen karácsonyfáján több mint 16 ezer égő lesz, és ezúttal a Kossuth tér mellett a Dósa nádor tér is részese lesz az adventi időszaknak. Kirakodóvásár várja a közönséget november 26-tól a korábbinál nagyobb területen: a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcában és a Rózsa utcában is feldíszített faházak fognak állni. Újdonság lesz idén az adventi kuckó, amelynek programsorozatában CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, a gyerekek számára Mikulás-várás szerepel majd. A Kossuth téren adventi korcsolyapálya is várja majd az érdeklődőket 750 négyzetméternyi egybefüggő jégfelülettel, egyedülálló élményt nyújtva a 120 méteres hosszú jégfolyosóval. A gyerekek december 5-én a Kölcsey Központban a lappföldi Mikulással, Joulupukkival találkozhatnak.

Euróa egyik legszebb karácsonyi vására már múlt héten megnyílt a Vörösmarty téren. Olvasd el beszámolónkat! 

Diótörő Fesztivál az Erkel Színházban

Az idei évadban 27 előadás várja a közönséget A diótörő című klasszikus mesebalettből advent első hétvégéjétől 2022. január 8-ig az Erkel Színházban. A Magyar Nemzeti Balett előadásához kapcsolódóan az Opera az advent kezdetétől szilveszterig ismét karácsonyi vásárral költözik ki a színház bejárata elé. A forralt bor árusításban december 23-ig az esti előadások előtt egy órával idén is az Opera énekesei és balettművészei működnek közre. A standok bevételének egy része és az előcsarnokban megtalálható adománygyűjtő óriás mézeskalács házikók idén is jótékony célt szolgálnak, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik majd. Az adventi időszakban az Eiffel Műhelyház is ünnepi díszbe öltözik. Az Opera saját online adventi naptárral is készül.
További információ:  www.opera.hu/advent2021

A Várkert Bazár adventi programsorozata is színes programokat ígér

Kézműves és színházi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és zenei produkciókkal is várja az érdeklődőket a Várkert Bazár adventi programsorozata december 30-ig Budapesten.
Idén időben és térben is kitágítva, nagyobb szabású programsorozattal várják a látogatókat az adventi készülődésre és ráhangolódásra.
A programok között szerepel szabadtéri kiállítás, tárlatvezetés, irodalmi est és várséta, fellép mások mellett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Random Trip, valamint Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra.

Koncertek, kiállítások és színházi előadások a Slowxmas 2021 programsorozaton
Koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat, irodalmi beszélgetéseket, gyerekprogramokat és workshopokat is kínál a Slowxmas 2021, Budapest tematikus utcáinak közös programsorozata november 26. és december 24. között a fővárosban.
Immár negyedik alkalommal fognak össze Budapest ikonikus utcái, a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca), hogy  a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. A SlowXmas programjai idén közös tematika köré épülnek: múltra és jelenre, valamint az együttműködésre, az egymásra való odafigyelésre. További művészeti és dizájnprogramok várják a közönséget a SlowXmashoz csatlakozott további utcákban is.

Forrás: MTI