„Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” – tartja a mondás. Ilyenkor és karácsonykor gyakran még az is szívesen süt libát, akitől a konyhai kísérletezés egyébként távol áll. A libacomb nagyon finom, omlós, és viszonylag könnyen elkészíthető ünnepi pecsenye, de néhány trükköt érdemes megfogadni a készítéséhez.


Trükkök libacomb sütéséhez:

1. A liba combja önmagában is rendkívül jóízű, amit egy kevés zöldfűszerrel a legjobb kiemelni. Sütés előtt pácold a hűtőben, vagy elég hideg idő esetén az erkélyen.

2. A liba – a kacsához hasonlóan – cserépedényben vagy római tálban sütve a legfinomabb, ezek hiányában azonban bármilyen tepsi megfelelő a célra.

3. Próbáld ki a libacomb konfitálását! A húst helyezd 140 fokos sütőbe, majd 30 perc múlva tekerd lejjebb a lángot, és kb. 120 fokon süsd további 2,5-3 órát.

4. A megmaradt libazsírt ne öntsd ki. Hűtőben sokáig friss marad. Kenyérre kenve vagy bármilyen magyaros étel elkészítéséhez kiválóan felhasználható.


Libacomb burgonyagombóccal és párolt lilakáposztával

Hozzávalók:

A libához:

  • 4 db libacomb
  • 4 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt rozmaring
  • 1 teáskanál őrölt majoránna
  • 1 teáskanál őrölt kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt bors

A burgonyagombóchoz

  • 1 kg burgonya
  • 30-50 dkg liszt
  • só ízlés szerint

A párolt lilakáposztához

  • 1 fej lilakáposzta
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál 10 százalékos ecet
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítése:

A libacombokat dörzsöld be az apróra vágott zöldfűszerekkel, és érleld a pácban néhány órát, vagy akár egy éjszakát. A pácolódási idő leteltével melegítsd elő a sütőt 140 fokra. A combokat helyezd római tálba, cserépedénybe vagy egy egyszerű, magas falú tepsibe, és lefedve süsd 30 percig. Nem kell alá zsír, mert sok kisül a libából. Ezután tekerd lejjebb a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és így süsd a combokat 2,5-3 órát.

Amíg a liba sül, készítsd el a köretet.

A burgonyagombóchoz hámozd meg, vágd kockára és főzd puhára a krumplit. Ha kész, szűrd le, és ha kihűlt, krumplinyomóval törd össze. Adj hozzá annyi lisztet, hogy gombócokat tudj gyúrni belőle – hogy pontosan mennyit, az függ a felhasznált burgonya típusától, van amelyikhez több kell, máshoz kevesebb. Formálj belőle gombócokat, és főzd ki lobogva forró sós vízben. Ha feljönnek a víz tetejére, várj még 3-5 percet, utána szűrd le őket.

A párolt lilakáposztához gyaluld meg, vagy vágd össze a káposztát, sózd meg, hagyd 10 percig állni, majd csavard ki a levét. A hagymát kockázd fel, és egy evőkanál olajon párold meg, majd add hozzá a káposztát, az ecetet, a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, lefedve párold 30-40 percig. Ha szükséges, önts hozzá vizet.

Ha szeretnéd még jobban megismerni a Márton-napi hagyományokat, akkor ezt se hagyd ki!

Márton-napi hagyományok: vond be a gyerekeket is!