Stílusos eklektika, időtálló felületek, újragondolt nőiesség, organikus, buja formavilág: csokorba szedtük 2019 design trendjeit, melyek az idei S/ALON BUDAPEST kiállításon életre is kelnek. A kiállításon testközelből szívhatod magadba a legfrissebb lakberendezési stílusirányzatok esszenciáját, és inspiráló utazásra indulhatsz az aktuális nemzetközi trendek, nívós márkák és profi tervezők világában.

Wabi-sabi – a tökéletlenség harmóniája
Míg egy szezonnal ezelőtt a skandináv eredetű hygge uralta a lakberendezési trendeket, idén a wabi-sabi irányzat taszíthatja le a trónról. A fogalom valójában egyfajta szemléletmódot takar, melynek középpontjában a tökéletlenség és a változás elfogadása, valamint az ember és környezete közti harmónia állnak. Alapvetéseit a buddhizmus tanításai inspirálják, így jellemző rá a szerénység és a visszafogottság, lényege egy autentikus, természetközeli élmény megteremtése. A wabi-sabi enteriőrök legfontosabb hozzávalói a természetes felületek (fa, gránit, kerámia) és a hűvös árnyalatok, a dekorációban száraz növények – nádak, füvek – natúr textilek, falvédők, vegyülnek letisztult, urbánus eleganciával.

Memphis – művészet az otthonodban
Azoknak, akik nem riadnak vissza az élénk színek és geometrikus minták halmozásától, akik felszabadultan érzik magukat formabontó bútorok és karakteres anyagok között, szívből ajánlott ezt a vibrálóan merész irányzat. A memphis stílus a 80-as évek posztmodern esztétikáját kelti életre az otthonokban. A művészeti elemek és különböző stílusok (például pop art, art deco) szokatlan egyvelege meghökkentő összképet eredményez, mely játékosan stimulálja az érzékeket. Mintha egy művészeti galériában élnél, megunhatatlan!

Világutazó – álomszerű terek
A Föld káprázatos helyszínei egyetlen enteriőrbe sűrítve? Bármilyen hajmeresztően is hangzik, a végeredmény káprázatos lehet: a különböző kultúrák jellegzetes motívumai játékos, elvarázsolt elemekkel keveredve inspiráló, ugyanakkor stílusos tereket tudnak alkotni. A globetrotter, vagyis világutazó enteriőr stílus lényege éppen az egyéniség szabad fantáziáinak kibontakozása. Az álomszerű, eklektikus terekben vibráló színek, állatfigurák, dekorációként elhelyezett játékok, geometrikus minták és szokatlan formák invitálnak misztikus kalandozásra a mindennapokban. Ha igazi felfedező vagy, neked találták ki ezt a stílust!

lakberendezési tervek

Biophilia – flóra és fauna
Élénk, zöld színek, növényzetet idéző anyagok és minták, organikus formavilág ragadják meg a természet bujaságát. A biophilia stílusirányzat annyit jelent, hogy az ember természethez való viszonya kerül fókuszba: a naturális anyag- és színhasználat mellett a flóra és fauna motívumai teremtik meg az élővilág harmonikus egyensúlyát az enteriőrben. Milyen jó lehet egy átdolgozott nap után ide hazatérni!

Meleg észak – kényelem és funkcionalitás
A korábbi hideg tónusok helyett melegebb, teltebb színek keverednek, egy meghatározó színpalettához illeszkedve. A hagyományos skandináv design elemek és formavilág vegyül a modern tárgyakkal és megoldásokkal. Harmóniára törekvő, sallangmentes és természetközeli stílus, melyben kényelem és a letisztult funkcionalitás egyaránt fontosak. A dekorációhoz használj száraz növényeket, pasztell színeket, de mindent kizárólag az egyszerűség jegyében.

Indusztriális – nyers elegancia
Az indusztriális stílusú loft lakásokra jellemző ipari megoldások és anyagok csiszolatlan, mégis folyamatosan változó, élő hatást kölcsönöznek a térnek. A kezeletlen felületek különleges mélységgel rendelkeznek, az idő előrehaladtával pedig szüntelen változáson mennek keresztül, így tükrözve vissza a minket körülvevő történeteket. A természetes anyagok – például fa, bőr – mellett a tégla, beton, durva textilek, oxidálódott vagy rozsdás fémfelületek uralják a bútorok és a kiegészítők összetétele mellett a színvilágot is.

Feminin – karakteres puhaság
A nőiesség klasszikus definícióján túlmutató komplexebb értelmezést képezi le ez az irányzat. A kifinomultság mellet teret kap a bátorság és a kalandvágy; a modern nőre jellemző kreativitás és merész önkifejezés. A lekerekített formák, a puhaság, a finomság, a lágyság karakteres vonásokkal és modern formavilággal egészülnek ki. A virágos, természeti minták és a csillogás mellett, a púderes színek és női karakterjegyek tárgyi, művészeti, dekorációs leképezése is megjelennek.

Charmeur – megnyerő luxus
A sötét tónusok, nemes fémfelületek és reflektív borítások hamisítatlan luxust árasztanak. Kortárs és modern elemek keverednek a stílusban, amik a karakteres anyagokkal – például bársonnyal, márvánnyal – együtt maszkulin összhatást eredményeznek. A tükröződő részletek fémes csillogással töltik meg a teret.

Inspiráló utazás a profi tervezők világában!
A S/ALON BUDAPEST kiállításon számtalan tervezővel és új hazai márkával ismerkedhetsz meg, emellett külföldi szereplők is csatlakoznak az idén második alkalommal megálmodott lakástrend kiállításhoz. Ha érdekel a design kultúra, esetleg éppen most szeretnéd újjávarázsolni az otthonodat, akkor a szeptember a te hónapod! Találkozunk 2019. szeptember 20-22. között a Budapest Arénában!