Napsütés, vízpart, felhőtlen kikapcsolódás. Neked is ezek ugranak be rögtön a nyárról? A forró napok viszont kellemetlenségeket is okozhatnak, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Hogyan győzzük le pl. a szúnyogokat, mivel frissüljünk fel a már-már elviselhetetlen kánikulában? Ezekre adunk tippeket! 

szúnyogriasztó gyertya

Mivel űzzük el a vérszívókat?
Ma már nagy a választék a bőrbarát kullancs– és szúnyogriasztó krémekben. Ezekkel a babák bőrét is bátran bekenhetjük. A vérszívókat elűzhetjük még citromfű-, levendula- illetve eukaliptuszolajjal. Ha kiülünk a kertbe, gyújtsunk szúnyogriasztó gyertyát. Hatását fokozhatjuk, ha belecsepegtetünk  illóolajat. A füstölő is praktikus megoldás.

Hogyan csillapítsuk a viszketést?
A homoktöviskrém szinte mindenféle bőrprobléma kezelésére alkalmas, és még a viszkető érzést is megszünteti. Ha ez nincs kéznél, régi, jól bevált praktika az ecet. Gyorssegély lehet a petrezselyemlevél, azzal dörzsöljük be a csípés helyét! Jó tanács: ha vízpartra vagy napozni indulunk, ne használjunk erős parfümöt, testápolót, ugyanis ezek illata vonzza a rovarokat.

Mivel enyhíthetők az allergiás tünetek?
Az egyik legfontosabb, hogy nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra. Az élelmiszerek közül a legtöbbször a tej és a tojás okoz allergiát. Ezekhez kapcsolódhatnak a keresztallergiák. Például, ha valaki túlérzékeny a parlagfűre, annak a tünetei a görögdinnye fogyasztásától felerősödhetnek. Megelőzésre és a meglévő probléma kezelésére sok egyéb más mellett a homoktövisolaj és az olajfakapszula alkalmas. Utóbbi készítmény rendszeres szedésével tünetmentessé válhatunk.

tea

Miként frissülhetünk fel a nagy melegben?
A zöld-és gyümölcsteák fogyasztása nyáron különösen ajánlott. Kerüljük a cukros üdítőket! A teákat ne túlságosan hidegen, inkább langyosan igyuk. Így csökkenthetjük az izzadást. Kánikulában ajánlottak a zöldséglevek, amiket hígítva is fogyaszthatunk. Izzadás ellen ajánlott még egy-két csésze zsálya vagy izsóp tea. Továbbá kellemes frissítő a hideg uborkaleves.

Hogyan táplálkozzunk a kánikulában?
Nyáron kerüljük a nehéz ételeket, igaz ezeket nem is nagyon kívánjuk a forró napokon. Főleg a sok lédús gyümölcs, zöldségféle, grillezett, párolt hús fogyasztása javasolt. Ezek nem terhelik meg annyira a szervezetet.