Cinemira KIDS a hétvégén a Margit-szigeten izgalmas filmekkel és programokkal
Mennyei habos szilvás süti: egyszerű kevert tészta az alapja
Pillekönnyű tészta, fahéjas szilva, vastag habréteg: ki tudna ennek a csábító édességnek ellenállni? Most friss gyümölcsből is elkészítheted, máskor kompótból vagy mirelit szilvából. Az alapja egyszerű kevert süti, amit a gyümölcs még szaftosabbá tesz. Ha a fehérjékhez egy csipet sót, vagy pár csepp citromlevet adsz, a hab keményebb, stabilabb lesz.
Habos szilvás süti
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 5 tojássárga
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A habhoz
- 20 dkg cukor
- 5 db tojásfehérje
- 1 evőkanál citromlé
A gyümölcsös réteghez
- 80 dkg szilva
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
Az elkészítése
A tésztához a tojásokat óvatosan válaszd ketté, majd a sárgákat habosítsd a kétféle cukorral és a puha vajjal. A lisztet vegyítsd a sóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva forgasd a masszába, és dolgozd csomómentesre a tésztát.
Egy közepes méretű tortaformát vagy tepsit kenj ki vajjal, és szórd meg liszttel. Egyengesd bele a masszát, és a tetejét rakd ki a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvával. Szórd meg fahéjas cukorral, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 35-40 percig.
Közben a tojásfehérjét verd kemény habbá a citromlével és a cukorral. Simítsd a süti tetejére, majd tedd vissza a sütőbe, és 150 fokon szárítsd a habot 15-20 percig. Amikor világosbarna, kiveheted a sütőből.
Ezt is feltétlenül próbáld ki!
A szilvás pitének sem lehet ellenállni, morzsával a tetején még finomabb!