Pillekönnyű tészta, fahéjas szilva, vastag habréteg: ki tudna ennek a csábító édességnek ellenállni? Most friss gyümölcsből is elkészítheted, máskor kompótból vagy mirelit szilvából. Az alapja egyszerű kevert süti, amit a gyümölcs még szaftosabbá tesz. Ha a fehérjékhez egy csipet sót, vagy pár csepp citromlevet adsz, a hab keményebb, stabilabb lesz.

Habos szilvás süti

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 5 tojássárga
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A habhoz

  • 20 dkg cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé

A gyümölcsös réteghez

  • 80 dkg szilva
  • 3 evőkanál cukor
  • 1  teáskanál fahéj

Az elkészítése

A tésztához  a tojásokat óvatosan válaszd ketté, majd a sárgákat habosítsd a kétféle cukorral és a puha vajjal. A lisztet vegyítsd a sóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva forgasd a masszába, és dolgozd csomómentesre a tésztát.

Egy közepes méretű tortaformát vagy tepsit kenj ki vajjal, és szórd meg liszttel. Egyengesd bele a masszát, és a tetejét rakd ki a megmosott, kimagozott, félbevágott szilvával. Szórd meg fahéjas cukorral, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 35-40 percig.

Közben a tojásfehérjét verd kemény habbá a citromlével és a cukorral. Simítsd a süti tetejére, majd tedd vissza a sütőbe, és 150 fokon szárítsd a habot 15-20 percig. Amikor világosbarna, kiveheted a sütőből.

Ezt is feltétlenül próbáld ki!
A szilvás pitének sem lehet ellenállni, morzsával a tetején még finomabb!