Élő vagy digitális? Maszkban vagy anélkül? Lesz-e idén évnyitó, farsang, néptáncóra és rajzszakkör? A tavalyi, felemásra sikerült tanév után számtalan a kérdés, a válaszok pedig egyelőre nem egyértelműek.

A kezdés mindenesetre a tavalyihoz hasonló hangulatban, bár kissé mintha fásultabban menne. Ezen a hétvégén 500 feletti fertőzöttet jelentettek, de mintha ez a szám már egyre kevésbé érné el bárki ingerküszöbét. Évnyitó az iskolák nagy részében idén sincs, de a szakköröket már meghirdették, ami mindenképp optimizmusra vall. Az iskola épületébe reggelenként továbbra sem tehetik be a lábukat a szülők, de a szülői értekezleteket idén szeptemberben még (?) élőben szervezik meg. Maszkról, hőmérőzésről szó sincs, de azért a megkérték, hogy biztos ami biztos alapon minden gyerek tartson bent egy kis kézfertőtlenítőt.

Közben pedig, ahogy tavaly is, megkezdődött a suttogás. Mindenkinek lett hirtelen egy “nagyon bennfentes”, lehetőleg rendőr vagy belügyes ismerőse, aki megsúgta, csak neki, hogy szeptember 17-ig tart a normál oktatás, utána alsó tagozatot digitálisra állítják vissza. Mi a magunk részéről leginkább azon csodálkozunk, hogy az elmúlt másfél év időnként felröppenő alaptalan pletykái után – emlékeztek még “Budapest lezárására” és a “teljes kijárási tilalomra”, amit annyi helyről lehetett hallani? – még most is tömegek hiszik ezt el.

A szülők a sötétben tapogatóznak, de azért nagyon szeretnének optimistán tekinteni a jövőbe.

 

“Jó lenne, ha legalább az oltott szülőkre kevésbé vonatkoznának a korlátozások”

Laczkó Tímea jelenleg gyesen van a legkisebb gyerekével. A nagyobbak közül egy ovis, egy alsós, egy pedig idén kezdi az ötödiket. Maga sem tudja, mit várjon ettől a tanévtől.

“Jó lenne, ha az intézkedések kicsit logikusabbak lennének. Például döntsék el, be lehet-e menni a szülőknek az iskolába vagy nem, mert nonszensz, hogy tavaly az elsősöket nem lehetett bekísérni, de a szülői értekezletre be kellett menni. Örülnék, ha korlátozások az észszerűség határain belül természetesen, de az oltott szülőkre kevésbé vonatkoznának – például ők bekísérhetnék a gyerekeiket az óvodába. Az iskolában pedig szerintnem inkább a higiéniés szabályok betartására, a rendszeres kézmosásra, a szellőztetésre, a rengeteg szabad levegőre kellene a hangsúlyt fektetni ahelyett, hogy maszkban tartják egész nap a gyerekeket.

Hogy szerintem idén lesz-e online oktatás? Fogalmam sincs. Most azt mondom, nagyon remélem, hogy nem, de nem tudhatjuk, milyen helyzetet fog teremteni a delta variáns. Lehet, hogy eljön az a pont, amikor azt fogjuk mondani, hogy inkább zárjanak, vagy ha nem is, úgy döntünk, hogy inkább otthon tartjuk a gyerekeinket.”

Legalább az oltott szülők bekísérhetnék a gyerekeiket az iskolába?

Hivatalosan offline tanévre készülnek

Az általunk megkérdezett pedagógusok is bíznak abban, hogy idén végre sikerül hagyományos formában végigvinnünk a tanévet. Bár köztük is fel-felmerül, hogy meddig húzzuk offline, a hivatalos útmutatások egyelőre nem is említik a digitális tanítást.

Márta – a teljes nevét nem szerette volna vállalni – egy budapesti középiskolában tanít. Azt mondja, náluk hivatalosan senki nem készül idén online tanévre, és ő a maga részéről mer is bízni abban, hogy nem robban be az iskolákban úgy a járvány, mint tavaly.

“830 tanulónk van, ebből 610 már beoltatta magát, és további 115 jelentkezett az év eleji iskolai oltásra. A pedagógusok körében is hasonlóan magas ez az arány, ekkora átoltottság mellett pedig csak nem lesz már akkor baj, mint tavaly, amikor volt olyan hét, hogy 25-30 tanár is beteg volt, lehetetlenné vált az oktatás, már a helyettesítést sem tudtuk megoldani.

Azt el tudom esetleg képzelni, hogy egy-egy osztály karanténba kerül, vagy hogy október-november táján, amikorra a tetőzést ígérik, esetleg néhány hétre bezárunk. De hogy az év háromnegyedét online csináljuk végig, mint tavaly, arra nem igazán látok most esélyt.”

Képek: freepik.com