Kedves Last Karácsonyi Megőrülés Szélén Álló Anya!

Igen, hozzád szólok, és nyíltan. Mert tévedsz, nem vagy egyedül. És gyenge sem vagy. És hazugság, hogy a szomszédasszonyodnak könnyebben megy. Hidd el, ő is krokodilkönnyeket ejt a szekrényben, csak nem szól róla. Ezért most kicsit tedd félre az önostorozást. Nem kell szépíteni sem: mostanra már utálod a karácsonyt. Ezért olvasd el a levelemet.

 Vészesen közelít a december 24. Mostanra nagy valószínűséggel kellően behergelted magadat, hogy semmivel sem leszel kész időre. A karácsonyfának még se híre, se hamva, a sütemények gyűlnek ugyan a tálcán, de ijesztőnek kevésnek tűnik a mennyiség. Nem is érted, hisz mamutadagokat vettél minden hozzávalóból, csak a tolvaj kis ujjacskákkal nem számoltál, akik alattomban az édességre járnak.

És persze sikerült az egész családnak begyűjtenie ezt a fránya náthás vírust, mellyel legszívesebben egész nap csak feküdnél a karácsony előtti tévéműsort bámulva. Ehelyett ott a takarítás, a nappali átrendezése, díszek előkeresése. Az égősor persze kiégett, így rohanás a boltba újat venni. Kígyózó sorokban halad a forgalom a hipermarketben, Te pedig szívod a fogad, hogy ennél jobb dolgod is akad, mint itt töltsd a fél napot. Karácsony előtt jó lenne, ha a nap nem 24 órából állna, hanem mondjuk 48-ból.

Igen, és akkor sem vagy Rosszanya, ha még nem vettél meg minden ajándékot. Igen, jól hallod, ez még december 23-án is teljesen normális. Pláne ha közben többször útba ejtesz egy gyógyszertárt, mert a gyerekek orvosságai sorra nem válnak be, és úgy köhögnek szenteste előtt két nappal, mint a rinocéroszok.

És ott a kínzó, mardosó bűntudat: nem így akartam. Sokkal jobban. Idén is elterveztem, megálmodtam, és semmi nem úgy alakult, ahogy várnám. A fél család egymást marja, ezért képtelenség mindenkit egy asztalhoz ültetni az ünnepekor. A betegség betett mindenkinek, borul a jézuskavárás és az összes közösségi program. Van helyette kanapén ugrándozó, taknyát rázó gyereksereg, akik szerencsésen lerántják magukkal az üvegdíszeket, és fél óra alatt akkora rendetlenséget csinálnak, hogy neked plusz egy órás meló összepakolni. No de ha már tényleg nincs honnan lecsípni abból a tetves, semmire nem elég, kicentizett, aljas időből?

Akkor jön az összeomlás. Fotelbe vagy konyhába, WC-be zárkózva, majd nappaliban őrjöngve. Néhány üveggömb is láthatja kárát. Ha titkokba zajlik, legalább a gyerekek nem sérülnek- á, nem. Csak egy vörösre sírt szemű anyát látnak kitántorogni a spájzból, aki biztosan sok hagymát pucolt. Biztos nem sejtik, hogy kiborultál. Á, nem.  Ha nyílt színen történik, utána pusztító bűntudat marad, hogy no lám, ismét elbuktál, ennyi volt a szépséges, habos-babos karácsonyi álmod. Egy nagy semmi.

Ekkor ülj le egy percre. Vagy menj ki a házból, sétálni egyet. Tégy egy kört a közeli parkban. Vagy ülj be egy kávézóba, igyál egy rumos teát. Vagyis inkább kettőt. Belégzés- aztán ki.

Ha megvolt a második alkoholos ital is, elárulok egy titkot: nincsen tökéletes karácsony, se szenteste. Nem létezik. Ahol a lakás is gyönyörű, minden ragyog, és az emberek is boldogok. Egyszerűen lehetetlen. Vagy Ti vagy a lakás, nincs mese.

És Titeket a világon a legegyszerűbb és legnehezebb is megmenteni. Mármint az embereket, gyerekeket, a gyerekek karácsonyát. Annyi mindent akarsz adni nekik. Hogy érezzék, szereteted őket. Felesleges. Add oda magadat, és ez bőven elég. Ha nincs ajándék, ha nincs fa vagy sütemények, légy Te a karácsony. És meglátod, a többi mind gratis-ban érkezik.

Látod, máris mennyi mindennel elkészültél? Sőt, túl is teljesítetted magadat. Hisz Megvan a fa, a vacsora, az édességek még így is garmadával állnak a spájzban.

Bújj ki a melegítőből, öltözz fel csinosan, smink, frizura, ahogy illik. Last m inute-ben már csak ez legyen a program. A többi ráér. Öleld meg a gyerekeket, hadd mondhassák, hogy jajj, de szép az Anya! Na és persze a karácsonyfa is. De Anya ma este ezerrel szebben ragyog.

És ennyi a lényeg.

Minden Kedves Anya-túlélőnek boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Ezt se hagyd ki, ha úgy érzed, kell egy kis támogatás!

 

Levél minden Szuperhős Anyának, aki azt se tudja, hol áll a feje