
Kekszes, narancsos gesztenyegolyók: egyszerű finomság sütés nélkül
A csokis gesztenyegolyók minden ünnepi asztalon megállják a helyüket, ráadásul sütés nélkül készülnek.
A gesztenyés édességek ősszel és télen kedveltek, de talán a karácsony időszakban a legnépszerűbbek. Ezek a csábító golyók a karácsonyi rohanás közepette is gyorsan elkészíthetők.
A narancsos ízvilág még ünnepibbé és frissebbé teszi a desszertet, aminek az alapja darált keksz. Ezek az apró édességek ajándéknak is kitűnőek.
A golyókat hempergesd meg kakaóporban, porcukorban vagy kókuszreszelékben. A porcukros bevonat például hófödte hatást kelt, ami tökéletesen illik a karácsonyi asztalhoz.
Kekszes, narancsos gesztenyegolyók
Hozzávalók (kb. 20-25 golyóhoz):
- 25 dkg gesztenyemassza (cukrozott, kiolvasztott)
- 20 dkg darált keksz
- 10 dkg porcukor (ízlés szerint csökkenthető)
- 1 db narancs reszelt héja
- 4-5 evőkanál frissen facsart narancslé
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
A bevonathoz:
- Kakaópor, kókuszreszelék vagy olvasztott étcsoki
Elkészítés:
A gesztenyemasszát törd össze egy villával, majd keverd hozzá a darált kekszet és a porcukrot. Add hozzá a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a vajat, majd jól dolgozd össze az egészet. Ha szereted, adj hozzá egy kis rumot is.
A masszát pihentesd 10-15 percig a hűtőben, hogy könnyebben formázható legyen. Ezután kis adagokat vegyél a kezedbe, és formázz belőlük diónyi méretű golyókat.
Hempergesd meg kakaóporban vagy kókuszreszelékben, esetleg mártsd olvasztott csokiba.
Helyezd a kész golyókat sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd őket hűtőbe legalább 1 órára, hogy jól összeérjenek az ízek.