Az őszi, téli gasztronómiai fesztiválok, karácsonyi vásárok nagy kedvence a messziről illatozó sült gesztenye. Néhány jól bevált trükkel te is tudsz otthon olyan finomat készíteni, mint az utcai árusok. Parázson, vagy akár a sütőben is megsütheted, és a pucolással sem fogsz sokat szenvedni.

A tökéletes sült gesztenye receptje

Hozzávalók: 

  • 1 kg gesztenye

 

Az elkészítése: 

Fontos, hogy mindig fényes héjú, egészséges szemeket válogass. Mindig csak annyit vásárolj, amennyit egy-két nap alatt megsütsz. Ha apró lyukakat látsz a szemeken, akkor azok kukacok nyomai, tehát dobd el. Mosd meg, és a gesztenye domború oldalát vágd be éles késsel X alakban úgy, hogy a húsa ne sérüljön. Áztasd hideg vízbe legalább egy-két órára, így nem száradnak ki sütés közben, és könnyebben boldogulsz a pucolással is. Azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, dobd ki, mert biztosan hibásak.

Ha van rá lehetőséged, süsd parázson. Amennyiben nincs, rendezd a szemeket egy tepsibe, fedd le fóliával, és told forró sütőbe. Süsd 200 fokon körülbelül 25 percig. Az utolsó 10 percre szedd le a fóliát.  Amikor belül puha, vedd ki a sütőből, és takard le konyharuhával. Pihentesd 10 percig, majd hámozd meg, és lehetőleg még langyosan fogyaszd el.