Mit jelent a H, HB és B? Jobb a tölthető ceruza a grafitnál? Mennyi színes kerüljön a tolltartóba? Hagyományos, vagy háromszög alakú ceruzát vegyünk? Az iskolakezdés kapcsán összegyűjtöttük, hogy az órai munkákhoz nélkülözhetetlen grafit és színes ceruzákkal kapcsolatban mire fontos figyelnetek.

Az augusztus sok családban az iskolakezdésről szól, apránként beszerezzük a szeptemberre szükséges iskolaszereket. Elsős gyerekek szüleiként különösen izgalmas és valljuk be stresszes hetek ezek, hiszen az iskolakezdéshez szükséges dolgokkal még csak most ismerkedünk. Az elsős bevásárlólista ráadásul sok olyan terméket is tartalmaz, amiről talán csak halvány emlékeink vannak a saját iskolás éveinkből. A bőséges kínálatban bizony sokszor csak tanácstalanul állunk, hogy melyik termék is lenne a legjobb választás. Nézzük, hogy a ceruzák esetében milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani!

HB, 2B és társai – mi a különbség?

Nem valószínű, hogy korábban komolyabban foglalkoztattak volna bennünket a grafit ceruzák jelölései, iskolakezdő gyermek szüleiként azonban hasznos ismernünk, hogy ezek mit is jelentenek.

A H-hard, kemény. Ezen belül is különböző számokkal jelölve találunk egészen 2-9-ig (a gyártók között lehetnek eltérések a számozásban) ceruzákat. Minél nagyobb a szám, annál keményebb. Ezek a ceruzák ugyan kevésbé kopnak, ritkábban kell hegyezni, de mégsem alkalmasak a kis kezeknek az írás elsajátítására, inkább műszaki rajzok készítésénél használjuk őket.

A B-black, fekete ceruzák puhábbak, ahogyan nő a szám, egyre inkább maszatolódnak a ceruzák is, így ezek már inkább rajzoláshoz alkalmasak, nem írásra.

A középút – F és HB. Az F-fine, vagyis finom ceruzából mindössze egy található, számozás nélkül. A H és a B között helyezkedik el, a HB-vel együtt. Írásra ezek a leginkább alkalmasak. Nem maszatolódnak, de nem is túl kemények és világosak, ezért kérik a tanító nénik is, hogy HB-s jelzésű ceruza mindenképp kerüljön a tolltartóba.

Grafit vagy tölthető ceruza?

A tölthető ceruzák használata inkább nagyobb gyerekeknek javasolt. Az elsősök figyelmét könnyen eltereli a grafithegy pattogtatása és töltése, emellett, ha erősen a füzetre nyomják a ceruzát, a vékony hegy könnyebben is törik. Érdemes inkább több grafit ceruzát a tolltartóba tenni, legalább 3-4 darabot, hogy ha az egyik hegye véletlenül kitörik, vagy elgurul a ceruza, a kisiskolás ne maradjon le az órai munkával. A szünetben ki tudja hegyezni, vagy meg tudja keresni az elkallódott írószert. Apropó, megkeresni, tudjátok már hogyan jelölitek a ceruzákat?

Így jelöld a ceruzát

Bizony, ha megvásároltuk a ceruzákat, akkor az összeset meg kell jelölnünk a gyerek monogramjával. A tanítók asztalán szeptember első heteiben nem kis mennyiségben gyűlnek össze a jelöletlen grafit és színes ceruzák, amiknek aztán nagyon nehéz megtalálni a gazdáját, mi pedig pótolhatjuk folyamatosan újabbakkal a félig üres tolltartót. Ha biztosra akarunk menni, a ceruza végére alkoholos filctollal ráírjuk a monogramot, vagy színes csíkkal körgyűrűt ragasztunk és ebbe írjuk a monogramot.

Színes ceruzák – a kevesebb több

A grafitok mellett persze szükség lesz színes ceruzákra is. Ilyenkor megint zavarba jöhetünk, mert a különböző márkák kínálatában 6, 12 és 24 darabos szetteket találunk. Tapasztalatunk szerint a 6 kevés, a 24 színessel megtömött tolltartó pedig nehéz választás elé állítja a gyerkőcöt a rajzos-színezős feladatok során, ezért érdemes leegyszerűsíteni a 12 darabos színesre. Ennyi már elég az igényes munkához és nem is megy el sok idő a hosszas válogatással. Megfontolandó még, hogy inkább színes, mint natúr borítású színes ceruzát válasszunk, előbbit könnyebb beazonosítani a tolltartóban.

Kisebb, nagyobb, háromszög?

Még egy gyakori kérdés a ceruzákkal kapcsolatban: a forma. Grafit és színes is kapható háromszögletű és hagyományos is. Mi a modernebb, háromszögletű verziót ajánljuk, abból is a vastagabbat, mert sokkal egyszerűbben elsajátítható vele a helyes ceruzafogás. Mindez megkönnyíti az írástanulást és az első osztályban még gyakori színezést is. Létezik háromujjas gumiból készült ceruzafogó, illetve rövidebb, hosszabb három ujjas is. A ceruzafogó az ujjak elhelyezkedését, azaz a helyes ceruzafogást igyekszik megerősíteni,a hagyományos ceruzákra húzva megtanítani.

Forrás: Játékliget

www.jatekliget.hu