A mezítláb járás egészséges, de a nyílt utcán vagy a parkban nem mindig biztonságos. Ha van kerted, te is készíthetsz otthon mezítlábas ösvényt, ahol nem csak a gyerekek, hanem akár te is kiélvezheted a cipő nélküli séta örömét.

Jó, ha egy gyerek minél többet jár mezítláb. Ha nincs a lába cipőbe szorítva, fejlődik az egyensúlyérzéke és a testtudata, erősödnek a lábizmai. A talpban rengeteg idegvégződés található, ezek megfelelő stimulálása fejleszti az érzékelést.

Hogy erre minél gyakrabban legyen lehetőség, Magyarországon is sok mezítlábas tanösvény – más néven Kneipp-park – épült már. Ezeken a kis utakon változatos talajon, például homokon, kavicsokon, különböző növényeken lehet végigsétálni. Ha azonban van kerted, érdemes otthon is kialakítani egy hasonló létesítményt. Meglátod, a gyerekek mellett a szülők is örömmel fogják birtokba venni.

Mezítlábas tanösvény készítése házilag

Az alábbiakban egy bevált mezítlábas ösvény készítését mutatjuk be, de a recepten úgy alakíthatsz, ahogy kedved tartja.

Először tervezd meg az ösvényt. A talajt egyengesd el, és az útvonalat szegélyezd téglákkal. Szintén téglákkal válaszd el a különböző mezőket. Érdemes őket lebetonozni, hogy a legkisebbek is biztonsággal használhassák őket, és ne mozduljanak el.

 

Az egyik mezőre ültess valamilyen illatos növényt, például kamillát.

 

A következőre jöhetnek nagy, kerek kavicsok, amelyeken nem fájdalmas a járás. Egyszerűen csak öntsd őket a talajra, rögzíteni nem szükséges. Így ha rájuk léptek, mozogni fognak.

 

A következő mezőt töltsd ki farönkökkel. Legjobb, ha már eleve olyanokat vásárolsz, amelyek félbe vannak vágva, az aljuk sima, így könnyen egymás mellé tudod őket fektetni. A jobb rögzítés érdekében a terület aljára önts homokot, ebbe nyomd bele szorosan egymás mellé fektetve a rönköket.

 

Egy másik mezőbe is jöhetnek rönkök, de most úgy, hogy a kerek tetejükön lehessen járni. Vastagabb ágakat is használhatsz erre a célra. Hogy a talaj valamennyire azért egyenletes maradjon, a térközöket töltsd ki homokkal.

 

Néhány kisebb követ be is betonozhatsz. Ehhez a művelethez a kiválasztott mező alján egyengess el egy réteg kavicsot, erre önts betont, majd gyorsan, mielőtt megköt, helyezz bele néhány szép kövecskét.

Jó szórakozást!

Forrás: Play at home teacher

Kép: freepik.com