A csendeskönyv egy puha anyagból készült lapozgató, amely nem a hangjával, hanem a szép színeivel és a tapintásával köti le a babákat és a kisgyerekeket.

Egyre nagyobb divatja van a csendeskönyvnek, ami valójában mindenben a ma elterjedt zenélő-világító műanyag játékok ellentéte: puha anyagból – leginkább filcből – készült, a lapjai pedig vagy egy-egy történetet mesélnek el, vagy valamilyen játékra késztetnek. Rengeteg ilyen könyvet lehet rendelni a netről, de egy kis kézügyességgel és fantáziával akár te magad is elkészítheted.

Csendeskönyv készítése: amire szükséged lesz

  • Nagyobb és kisebb filcdarabok
  • éles olló
  • tű, cérna
  • ragasztópisztoly
  • tépőzárak
  • gombok, cipzárak
  • fából, dekorgumoból vagy anyagból készült betűk

A filcekből vágj egy hosszabb darabot, ez lesz a könyv borítója, majd néhány egyforma négyzetet, ezek lesznek a lapjai. Legszebb akkor lesz, ha minden lap más színű. A figurákat dupla réteg filcből a legcélszerűbb készíteni, ezeket öltsd össze, a lapokra azonban inkább már ragasztópisztollyal rögzítsd. Hasonlóképpen ragasztópisztollyal erősítsd a lapokat a borítóhoz, és a tépőzárakat is a lapokhoz.

A filcet akár egy jó minőségű ollóval is tudod vágni, bonyolultabb eszközre nincs szükség.

Így készítheted el – ötletek

Az alábbiakban néhány ötletet mutatunk, mivel dekorálhatod a csendeskönyvet.

A címlapjára fából készült színes betűkből rakd ki a baba nevét, és dekoráld a kedvenc állatával. Az állat testrészeit különböző színű filcekből vágd ki, varrd őket egymáshoz, majd a figura ragasztópisztollyal mehet a borítóra. A széleket fodros csíkkal dekorálhatod, és színes szalagokkal dobhatod fel.

A látszattal ellentétben ezen a könyvön a gomb csak dísz, ugyanis tépőzárral nyitható-zárható. A tépőzárakat csak a legvégén ragaszd a könyvre, amikor már látod, mennyire lett vastag.

A gyerek nevét láncöltéssel hímezheted a következő lapra. A cél ebben az életkorban még nem az, hogy felismerje a betűket, de biztos, hogy az ujját szívesen viszi végig újra és újra az formákon. Ha nem tudod, hogyan működik a láncöltés, sok oktatóvideót találsz róla a YouTube-on.

Készíthettek arcot is. Egyik oldalra helyezd az üres arcformát összeöltött dupla réteg filcből, a másik oldalra pedig a szemet, szájat, hajat erősítsd tépőzárral. Készíthetsz többfélét is, például különböző színű hajakat, mosolygós és szomorú szájat is. Ezekkel díszítsétek ki az üres arcformát.

Minden baba szereti a nyitható-csukható játékokat. Készíthetsz a csendeskönyv egyik oldalára házakat, amelyeken az ajtók és ablakok mögött vidám figurák bújnak meg. Ezeket készen vásárolhatod meg bármelyik kézműves boltban. Legbiztosabb és legegyszerűbb, ha először odaragasztod, majd néhány biztonsági öltéssel még rögzíted őket az alaphoz.

A kézműves boltban virágokat is vásárolhatsz, amelyeket kerek tépőzárral rögzíthetsz az egyik oldalhoz. A másik oldalra egyszerűen ragaszd rá a zsebet, ebbe gyűjthetitek a textilvirágokat. Nagyobb gyerekek a számolást is gyakorolhatják ezzel a módszerrel.

A csendeskönyvre ragaszthatsz cipzárakat, és a segítségével megtaníthatod a formákat is. Célszerű először kartonpapírból kivágni egy sablont a formákhoz, és annak segítségével megrajzolni a filcből készült darabokat és a könyvben található alapokat is, hogy mindenképpen passzoljanak. Tartósabbak a formák, ha dupla réteg filcből készülnek. A lap alján egy zsebben gyűjthetitek őket.

Jópofa malacperselyt is készíthetsz, amelybe pénzérméket gyűjthettek. Nagyobbakkal már igazi pénzt is bevonhattok a játékba, de a kicsiknél jobb, ha inkább papírból készült, nagyméretű darabokat használtok, ezeket könnyebben kézbe veszi, és le sem tudja nyelni.

A malacos lap másik oldalán egy pénztárcát alakíthatsz ki, ahová a malacba dobott érméket gyűjthetitek. A másik oldalon a számok ugyanolyan típusúak, mint a könyv címlapján a betűk, a szalagokat pedig egyszerűen ragasztóval lehet a lapokhoz rögzíteni. Ez a fajta oldal inkább nagyobb gyerekeknek való, akik biztos, hogy nem tépik le, és főleg nem eszik meg a szalagokra fűzött gyöngyöket.

 

A tavasz közeledtével különösen jólesik kerti jelenetet is alkotni. A nyuszik és a répák készen vásároltak, ez utóbbiakat a zsebesen kialakított talicskába lehet pakolni, vagy egyenként a földbe dugni. A másik oldalon apró almák vannak egy ládában, azokat tépőzárral lehet felhelyezni az almafára.

Forrás: Sophie Pickles / youtube

Borítókép: pixabay.com