Kertész Erika énekesnő első magyar nyelvű szólólemezének anyagát még 2016 őszén, 9 hónapos terhesen állította össze, azonban a megjelenés még váratott magára, mert kisfia születését követően a karriert felülírta az anya szerep.

Több mint 4 év telt el azóta, és eljött az ideje, hogy az anyaság, a dalszerzés és az énekoktatás mellett ismét a karrierjére összpontosítson. Erika a 2009-ben alapított E.K. Avenue jazz zenekar énekesnőjeként már nagy sikereket ért el. Magyarországon és Európa-szerte számtalan koncertet adtak, játszottak többek között Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, és Németországban is. Vendégei voltak a Vienna Jazz Fesztiválnak, a Gronau Jazz Fesztiválnak, és a Liburnia Jazz Fesztiválnak is. Első nagylemezük Little Girl címmel jelent meg 2010-ben, amit a Moonbike követett 2016-ban. A lemezeken található dalok, beleértve az angol szövegeket is, Erika szerzeményei.

A 2014-ben alapított Oneword formációval a jazz mellett a pop stílusba is belekóstolt. A 2018-ban készült Hazakísérlek című számukkal elnyerték a Jazzy Dalverseny fődíját és közönségdíját is.

Erika férjével, a jazz gitáros Reschofsky Dáviddal alapított experientális jazz duóval is részt vett egy 17 állomásos turnén, amely során Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Hollandiában is felléptek.

Erika kisfia, Samu már 4 éves óvodás, így az énekesnőnek egyre több ideje van, hogy az énekoktatás és dalszerzés mellettsaját zenei karrierjére is koncentráljon. Azonban egy kisgyerek mellett az alkotói folyamat is lassabb, a koncertezést pedig a járványhelyzet előtt sem volt könnyű megoldania az énekesnőnek.

– Igyekszem akkor írni amikor Samu az oviban van, vagy az apukájával, de néha úgy alakul, hogy körülöttem lepzsel az alkotói folyamat közben, néha támogatva azt, néha pedig igencsak megnehezítve. De életem legnagyobb inspirációja ő, a legszebb dal, amit valaha írtam – nyilatkozta Erika egy az Artisjus támogatásával, a Dalszerzők Napja alkalmából készült videóban.

Első magyar nyelvű szóló lemeze azonban hosszú, megszakításokkal teli alkotói munkát követően elkészült, amelyről az első, Hétmilliárd történet című számot, -amely a lemez címadója is egyben-, már tavaly októberben halhattuk a rádióban.

– A Hétmilliárd történet a világ összes emberéről és különböző történeteikről szól. Bár lassan már 8 milliárdan élünk a Földön, arról szól ez a dal, hogy mindenki csak a saját történetét ismeri, mert mindenki egyedül ment végig azon az úton, amire ebben a pillanatban visszatekinthet. Lehet bírálni egy embert és a döntéseit, de valójában egyedül csak ő ismeri a saját történetét. – mesélte Erika a zeneszmagazin.hu interjújában.

Erika igyekszik megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, hogy a szerettei se szenvedjenek hiányt, de ő is azt tehesse a mindennapokban, ami a családján kívül boldoggá teszi. Énekelhessen, alkothasson és olyan dalokkal lephesse meg rajongóit, amelyeknek mély mondanivalója van és inspirációt nyújtanak a nehezebb helyzetekben is.

Erika első magyar nyelvű szóló lemeze február 26-án jelent meg a TomTom Records gondozásában.