Mi a közös Napóleonban és Deák Ferencben? Az, hogy mindketten nagyon szerették a fagylaltot. A jeges édességért évszázadok óta odavannak kicsik és nagyok, és jóízűen fogyasztják rengeteg változatát. Nyáron igazi hűsítő, télen valódi bűnözés. De honnan indult világhódító útjára, és milyen volt régen? Jöjjön néhány történet, érdekesség mindenki hideg kedvencéről.

Egy kis történelem

1. A kínaiak már Kr.e. 200 körül elkészítették a fagylalt elődjét: rizshez kevertek tejet, majd azt megfagyasztották hótakaró alatt. Előfordult az is, hogy szimplán gyümölcsleveket raktak a hóhoz, és azt ették hűsítőként. Ez lehetett a mai sörbet őse.

2. Miután a “jeges csoda” eljutott a Római Birodalomig, Néró római császár a rabjává vált. Felküldte embereit a hegyekbe, onnan hozatott velük havat, és azt keverték neki össze gyümölcsökkel és levekkel. Ezt a különleges túrát akkoriban egyértelműen csak a felső réteg engedhette meg magának, hiszen nem sokan tudtak a hegyekbe zarándokolni hóért. Tehát ezekben az időkben a fagylalt igazi luxuscikknek számított.

3. Az egyik legkorábbi fagylaltrecept Marco Polótól származik, aki a jeges nyalánkságot egyenesen Kínából hozta el az olaszoknak. Ez a recept is inkább a ma ismert sörbetre hasonlított, viszont ezzel letette a valódi krémes fagylalt alapjait Itáliában.

4. Az első hely, ahol fagylaltot kezdtek árusítani a francia Café Procope volt. Itt a 17. század óta kínálják a jeges csemegét, és ez a kávéház még ma is működik. Az akkori fagylalt tej, tejszín, vaj és tojás keverékéből állt. Napóleon is előszeretettel járt ide fagyizni, és nagy hódolója volt az édességnek.

5. Az első fagyitölcsér 1904-ből, St. Louis-ból származik, ahol egy utcai fagylaltárusnak elfogyott az összes kelyhe, így jobb híján ostyalapot tekert tölcsér formába, és abba szedte a gombócokat, amiért nagyon hálásak vagyunk neki a mai napig.

+1   Magyarországon először a török hódoltság alatt jelent meg a fagylaltnak mondható finomság, majd később egy erdélyi szakácskönyvben találták meg a az első recepteket. A legelső fagylaltozót Peter Fischer nyitotta Budapesten, akinek a vendégei között megtalálható volt Deák Ferenc is. Neki a gránátalma ízű fagyi volt a kedvence.

Tények és érdekességek

  • A legnépszerűbb íz a csokoládé és a vanília.
  • Egy venezuelai fagylaltozóban 860 különböző íz is található, a többi között a sajtos makaróni és a boros gomba is megkóstolható.
  • Egy tölcséres fagylalt 50 nyalásból befejezhető.
  • A világon a legnagyobb jégkrémfogyasztók az amerikaiak.

Ha kedvet kaptál a fagyizáshoz, próbáld ki ezt a receptet. Eper helyett bármilyen gyümölcsből fantasztikus!

Krémes házi gyümölcsfagyi gép nélkül – Már 3 hozzávalóból is elkészítheted