Tudtad, hogy egy gyerek átlagosan egy tonna nehezen lebomló hulladékot hagy maga után eldobható pelenkák formájában, mire szobatisztává válik?

Vaunatu, egy apró csendes-óceáni szigetország 2020 végére betiltotta az eldobható pelenkák használatát. A 300 ezer lakosú szigetcsoporton egy időben nagyjából 20 ezer pelenkás gyermek él, az általuk termelt tonnányi műanyagszemét pedig riasztó mértékben pusztította a környékbeli korallzátonyokat. Bár voltak, akik felzúdultak a döntés ellen, mondván, így még több teher zúdul a gyermekgondozás java részét végző nők nyakába, Mike Masauvalko külügyminiszter ígéretet tett: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legmodernebb mosható pelenkákhoz juthassanak a családok.

Hatezer pelenka a szemétdombon

Magyarországon valamikor a nyolcvanas években jelentek meg az első eldobható pelenkák, de borsos áruk miatt, akkor még csak kivételes esetekben – például utazáshoz – használták őket. Mindennapos használatuk a kilencvenes évek első felében vált általánossá, az ezredfordulóra pedig gyakorlatilag már nem akadt olyan baba, akit textilpelenkába csomagoltak volna. Az eldobható pelenka mellett szólt az egyszerűbb használata és a mosás-vasalás megspórolása – arra pedig, hogy így egy gyerek 4-6 ezer darab pelenkát használ el, ami megközelítőleg egy tonnányi, ötszáz év alatt lebomló hulladékot jelent, sokáig senki sem gondolt.

A kétezres években azonban lassan megjelent az igény a könnyen kezelhető, mégis környezetbarát alternatívákra. Így jelentek meg a modern mosható pelenkák, amelyeket az eldobhatóhoz hasonlóan kell feladni, minimális többletmunka van velük – be kell őket pakolni a mosógépbe, majd kiteregetni, viszont vasalást már nem igényelnek -, cserébe csinosak, kényelmesek, és még spórolni is lehet rajtuk.

Tíz éve még furcsán néztek arra, akinek mosható pelus villant ki a nadrágja alól mára viszont divatba jöttek a szebbnél szebb darabok, ezért érdemes közelebbről megismerkedni velük.

A mosható pelenkák típusai

Alapvetően minden mosható pelenka két részből áll: egy belső nedvszívó rétegből és egy vízhatlan külsőből, ami megakadályozza, hogy az első pisinél átázzon. Ezen kívül mindegyikbe tehető nedvszívó betét a nagyobb hatékonyság érdekében Ezek alapján a következő típusokba sorolhatjuk őket:

Aio: All in One, azaz „minden egyben” pelenkák. Ezek a legkönnyebben kezelhetőek, mert ugyanúgy kell őket feladni, mint az eldobhatót. Hátrányuk, hogy ezek kerülnek a legtöbbe, és lassan száradnak.

Zsebes pelenkák: Hasonlítanak az Aio pelusokra, de a belsejükben egy zseb található, amelybe szükség szerinti mennyiségű nedvszívó betétet kell tenni. A kezelésük is ugyanolyan könnyű.  Mosáskor a betétet a pelenkából ki kell venni.

Nadrágpelenka+vízzáró külső: Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a baba popsijára először egy puha textil nadrágpelenka kerül, amire ezt műanyag külsőt kell rápatentolni. A külsőt nem szükséges minden alkalommal kicserélni, ugyanis száraz marad, és szagot sem vesz át. Egyetlen hátránya, hogy a külsők ritkán különösebben mutatósak.

Prefold, azaz „előre hajtogatott” pelenka: Hasonlít az anyáink által ismert textilpelenkára, de könnyebb megtanulni a használatát, mivel a hajtogatás vonalai előre jelezve vannak. Újszülöttek pelenkázásához a legbiztonságosabb típus.

Hagyományos textilpelenka: Sokan, akik ráéreznek a mosható pelenkázás ízére, otthonra ezt a megoldást választják. Olcsó, hamar szárad, a vasalása sem tart túl sokáig, és miután megtanulod a módját, pofonegyszerű a használata is.

Általában más típus kell egy újszülöttre, mint az idősebbekre.

Ezeket gondold végig, mielőtt mosható pelenkát vásárolsz

A mosható pelenka vásárlásába sem érdemes fejest ugrani. Ha nem szeretnél feleslegesen tízezreket – vagy akár még több pénzt – kidobni az ablakon, a következőket érdemes végigjárnod:

  • Először is, olvass utána! Tájékozódj a típusokról, az árakról, gondold végig, nektek melyik megoldás lenne a megfelelő. Nem minden típus való minden korosztályra. Nézd meg, hogy melyik fajta szolgál ki a szobatisztaságig, és melyik inkább csak néhány hónapig.
  • Kérdezd ki a környezetedet, mit szól hozzá. Apuka hogy áll a kérdéshez? Nagymamák hajlandóak lennének mosható pelust adni a babára? Az sem tragédia, ha nem, de ha nyitottak, legalább az ő kedvükért érdemes könnyen kezelhető típusokat is beszerezni.
  • Ne ugorj azonnal fejest a vásárlásba, ne rendelj rögtön egy komplett kezdő készletet. Inkább szerezz be különböző fajtákat, és ismerkedj velük. Van olyan, ami például a combos babáknak kényelmetlen.
  • Kerüld a gyanúsan olcsó darabokat, silányak. Ha egy típusról mindenkinek rossz a véleménye, annak is általában oka van.
  • A mosható pelenkázást még csecsemőkorban kell elkezdeni. Egy eldobható pelushoz szokott totyogó már nem fogja a moshatót megtűrni magán.

Képek: pixabay