Nem tudjuk elég korán elkezdeni csemetéinket a természet szeretetére, a környezettudatos életmódra neveli. A Föld napja (április 22.) kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét a körülöttünk található értékek tiszteletére és megóvására. Néhány tipp, mivel tehetjük a kicsik számára is különlegessé ezt a napot, és miként tehetjük zöldebbé a mindennapokat!

Mai elfoglaltság

természet

Irány a természet – Ma az igazán tavaszias idő is lehetőséget ad egy kis sétára a közeli réten, erdőben, tó partján.

Ha van rá lehetőségetek, ültessetek fát! Ha nem, akkor konyha- vagy gyógynövényt! A kicsik imádják az ilyen elfoglaltságokat. Örömmel lapátolják a földet, lelkesen ásnak, öntöznek.

Elő a kesztyűkkel és a szemetes zsákkal! Szedjetek szemetet, szépítsétek meg közvetlen környezeteteket, a közeli játszóteret és környékét!

Keressétek fel a szelektív hulladékgyűjtőt! A gyerekeknek óriási élmény, ha a szétválogatott szemetet bedobálhatják a különböző színű kukákba.

Mesélj a gyerkőcnek az állatokról, arról, hogy még a legkisebbeket, a kevésbé kedvelt rovarokat se bántsa.

föld napja

Kreatívkodjatok a Föld napja kapcsán! Készítsétek el gyurmából a Földet, rajzoljatok, fessetek, a tenyérlenyomatból is remek alkotásokat készíthettek.

Mindennapos megoldások

öntözés

Ha családi házban laktok, gyűjtésetek össze az esővizet, és öntözzetek azzal a kertben, de akár a szobanövények is kaphatnak belőle.

Vedd rá gyermekedet arra, hogy mindig kapcsolja le a villanyt, ha kimegy a szobából. Soha nem maradjon bekapcsolva a tv, a számítógép, ügyeljetek más elektronikus kütyüre is!

energiatakarékos égő

Váltsatok energiatakarékos égőkre!

Ne használjatok nejlontáskát/zacskót. Sokkal inkább lenből, vászonból készült szatyorral induljatok vásárolni.

Gyermekednek újrahasznosított papírból készült füzetet, válassz!

Készítsd saját magad a tisztítószereket! Erről a témáról bővebben itt is olvashatsz!

Zárjátok el a csapot fogmosás közben!

Hogy kezdj kertészkedni a gyerekkel? Így biztosan megszereti!

Így kertészkedj a gyerekkel!