A nagymamák mi másnak örülnek legjobban anyák napján, mintha unokájukból kapnak „egy kis darabot”. Remek ötlet – még az utolsó pillanatban is-, ha az aprósággal rendelkező anyukák készítenek gyermekük talplenyomatából pillangós domborképet. Hogy hogyan? Lépésről lépésre bemutatjuk!

Az ötlet:
A múltkor láttam egy baba talplenyomatából készült kis pillangós képet. A kicsi talpát a szülők befestették, majd papírra nyomták. Én már jó ideje készülök arra, hogy kisfiam talp- és kézlenyomatát megörökítsem valamilyen dombornyomott formában.

Erre mi más lenne jobb alkalom, mint az anyák napja? Így jutottam el oda, hogy ezt a két kedves ötletet összekapcsoltam és elkészítettem a talpas pillangó dombornyomott változatát.

A  legegyszerűbb és nem utolsó sorban legolcsóbb változatot választottam, vagyis só-liszt gyurmából alkottam.

só-liszt

A só-liszt gyurma hozzávalói:
– 1 rész liszt
– 1 rész só
– és fél rész víz

gyurma

Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Válasszuk a legapróbb szemű sót.

Először cipót formáztam a jól összegyúrt masszából, majd a kezemmel szétnyomkodtam a tányérokon. Én Milán két nagymamája mellett magunknak is készítettem egyet, így lett 3 tányérnyi gyurmánk. Egy egységnek pedig egy müzlis tálkát vettem.

A sólisztgyurma előnye az, hogy nem szárad olyan gyorsan, mint mondjuk a gipsz. Így van lehetőség javításra, akkor, ha az izgő-mozgó talpacskák nem pontosan oda kerülnének, ahová mi azt elterveztük.

talpakhoz

Formázás:
A formába nyomás előtt a két talpat kicsit beliszteztem, hogy ne ragadjon, amíg rányomom a kívánt helyre. Itt jegyezném meg, hogy ha könnyíteni szeretnénk az alkotás menetét, mindenképp kérjünk segítséget a kivitelezéséhez. Vonjuk be a baba mellett pl. az apukát is. Jó, ha ott van a közelben, és tartja a csemeténket, amíg mi beleillesztjük a talpacskát a kívánt helyre. Végül a lényegi és egyben legnehezebb munkafolyamot ezzel le is tudtuk.

talp

Szárítás:
Már csak várni kell, hogy jól megszáradjanak az alapok, és utána lehet is alkotni.
Én egyébként a levegőn szárítottam ki az ajándékot, ezért a lenyomatot szülinapról megmaradt papírtányérokra helyeztem. Ezt csak azért jegyzem meg, mert ha valaki a sütőben szárítós variáció mellett dönt, ne papírtányérra tegye, mert amíg az lágy, nem könnyű levenni róla, és kárba veszhet az addigi munka.

solisztpillango keszul 014

Festés:
Az már csak a fantáziánkon múlik, hogy mennyire lesz gazdag és színes a pillangótalpas műremek. Én vízfestéket használtam, mert alatta átlátszanak a kicsi talpak gyűrődései is.

A többit a fotók elmesélik.

Ez egy egyszerű, olcsó, ötletes ajándék, amitől biztosan nem marad szem szárazon és emellett az alkotás is remek szórakozás az egész családnak!

Kovács Mónika
www.meseszobablog.hu