Hangolódjunk az ünnepre: karácsonyi csodaország vár ránk a Pólusban!
Így készül a legfinomabb csokinyalóka – két ellenállhatatlan verzió
A rendkívül látványos és finom csokinyalóka szülinapi partik, gyerekzsúrok, babaváró bulik, esküvők, baráti összejövetelek sztárja lehet. Kicsik és nagyok imádni fogják. Ráadásul gyerekjáték elkészíteni. A munkálatokba a kicsiket is bevonhatod.
Vaníliás- lekváros csokinyalóka
Hozzávalók:
Vaníliás piskótához
6 tojás
6 csapott evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 csipet só
Továbbá a nyalókához
3 evőkanál baracklekvár
10 dkg vaj
műanyag vagy fa pálcika, spatula
fehércsoki
étcsoki
Díszítés: cukrok, kókusz, gyöngyök
Elkészítése:
Először süsd meg a piskótát. A tésztához a fehérjét verd kemény habbá. Amikor megfordítod, és már nem mozdul, akkor jó. Ha csipet sót teszel hozzá, könnyebben felvered. A lisztet szitáld át egy tálba, keverd össze a sütőporral. Majd a sárgáját a vaníliás cukorral keverd egészen fehéredésig gépi habverővel, ehhez adagold hozzá fokozatosan a lisztet. Egyre óvatosabban keverd. Végül forgasd bele fakanállal a fehérjét. Ügyelj arra, hogy ne törd össze a habot. Akkor jó, ha homogén a massza. Igazgasd bele egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe, tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon, kb. 20 perc alatt süsd meg. 10-12 percig semmiképp ne nyisd ki a sütőajtót, különben a tészta összeesik.
Ha már jónak gondolod, végezz tűpróbát. Szúrj a piskótába egy éles kést vagy hústűt, és ha üresen húzod ki, akkor a tészta kész. Vedd ki, hagyd kihűlni.
Utána törd össze a piskótát, add hozzá a lekvárt, dolgozd össze a szobahőmérsékletű vajjal,takard le folpackkal, és 20 percre tedd a hűtőbe. Majd formázz a masszából diónyi golyókat. Közben olvaszd fel a csokikat külön-külön vízgőz felett. Mártsd a pálcikát az olvasztott csokiba, szúrd a golyóba, és tedd a hűtőbe kb. 10 percre. Így evés közben biztosan nem fog majd leesni a pálcáról a csokinyalóka. Utána forgasd meg az egész golyót a forró csokiban, szórd meg a díszekkel, és pihentesd egy kicsit.
Mogyorókrémes csokinyalóka
Csokis piskóta
10 dkg mogyorókrém
5 dkg vaj
1 tábla fehércsoki
1 tábla étcsoki
Díszítés: cukrok, kókusz, gyöngyök
Süsd meg a piskótát a fenti, vaníliás recept szerint. Csak annyi a különbség, hogy a hat evőkanál liszt helyett négyet rakj a tésztába, és még két evőkanál cukrozatlan kakaóport keverj hozzá. Ha a piskóta kihűl, morzsold el, keverd hozzá alaposan a mogyorókrémet, a vajat, és tedd 20 percre a hűtőbe. Utána formázz kis golyókat. Mártsd be a pálcikát az olvasztott csokiba, majd szúrd a golyóba, és tedd a hűtőbe kb. 10 percre. Utána mártsd az egész golyót a forró csokiba, szórd meg a díszekkel, és tedd félre.
Ha gyorsabban szeretnél végezni, piskóta helyett édes darált kekszből is készítheted a csokinyalókát. Felnőtteknek kávét és rumot is keverhetsz a sütihez.