Az egyre népszerűbb adventi dekorációs elemet, a lefelé hajló orrú grincsfát kis kézügyességgel otthon is elkészítheted, majd díszítheted kedved szerint.

A Grincs története

A grincsfa Theodor Seuss Geisel: A Grincs ellopja a karácsonyt című meséjén alapul. Sokan látnak bele egyfajta ördögi szellemiséget, pedig a mese végkicsengése nagyon is pozitív.

Az 1957-ben írt történet szerint a hegyekben elvonultan élő szőrös zöld szörny, a Grincs utálja a karácsonyt. El is lopja egy városka összes karácsonyi égőjét, dekorációját, hogy ne tudjanak ünnepelni, terve azonban nem sikerül, hiszen a karácsony nem a külsőségekben, hanem az emberek szívében él. Ezt a Grincs is belátja, megjavul, és végül együtt ünnepel a a várossal.

A grincsfa divatja néhány éve tört be hazánkba. Nem az adventi koszorú és főleg nem a karácsonyfa helyettesítője, hanem egy jópofa dísz, amit általában a bejárati ajtó elé helyeznek. Virágárusnál is megveheted, de ha van egy kis kézügyességed, elkészítheted otthon is.

Grincsfa készítése lépésről lépésre

Amire szükséged lesz:

  • Zanót: A grincsfa készítéséhez leggyakrabban használt örökzöld, adventi időszakban bármelyik kertészeti áruházban kapható.
  • Kaspó: Nagy, nehéz darabot válassz.
  • Oázis, kavicsok vagy homok: Bármi, amivel ki tudod bélelni a kaspót, és elbírja a fa súlyát.
  • Vékony drót
  • Ragasztópisztoly
  • Díszek, szalagok, égők

A kaspót béleld ki az oázissal vagy a kaviccsal, homokkal, és állítsd bele a zanótágakat. Szorosan tekerd körbe a dróttal, hogy egyenesen álljon. A tetejét hajlítsd be, amikor kötözöd, hogy lefelé nézzen, és köss rá valamilyen díszt.

Ennyi a grincsfa alapja, innentől rajtad áll, hogyan díszíted fel. A díszeket ragasztópisztollyal tudod legjobban rögzíteni

Ötletek a grincsfa feldíszítésére

Szép lesz a fád, ha szalaggal tekered körbe, és égőket aggatsz rá. Stílusosan állhat a fa a Télapó zsákjában is.

 

Ha a természetes alapanyagokat részesíted előnyben, díszítsd magyalgyöngyökkel, tobozokkal a grincsfádat. Terebélyesebb hatást kelt, ha örökzöldeket tűzöl mellé.

 

A kevesebb néha több. Ezeken a fákon az alapjukat és a csúcsukat leszámítva nincs is dísz, mégis mutatósak.

 

Ha már belejöttél a grincsfa készítésébe, alkoss több egyformát! Kis lakásban mutatósak az apró, visszafogott darabok.

 

Sokan szeretik az egyszínű karácsonyfákat. Öltöztesd a grincsfádat is fehérbe szalagokkal és fagyönggyel.

Vagy díszítsd olyan gazdagon, mint egy valódi karácsonyfát.

 

Képek: Pinterest
Főképünk a Budapesti Virágpiacon készült.