Ha az ember lányáról kiderül, hogy babát vár, rögtön ezer kérdést tenne fel. Ezek jelentős része a megfelelő étkezésre vonatkozik. Vajon mit ehet, és mit nem egy kismama? Mennyiben kell átalakítani a táplálkozási szokásait? Vannak-e tiltott élelmiszerek?

Az biztos, hogy különös gonddal kell megválasztania egy várandós hölgynek, hogy mit eszik. Több állati terméket kerülnie kell, különösen nyers állapotban. Íme egy lista a kevésbé biztonságos élelmiszerekről!

tojások

A kismama nyers tojást semmiképpen ne fogyasszon!. Sőt, azokat az ételeket is kerülje, amelyeket nyers tojásból készítenek. Így kivédheti a szalmonellát, ami súlyos hasmenést, de akár halált is okozhat.

A nyers hús és a sushi ugyancsak tiltólistára kerülhet, elsősorban az E-coli és a toxoplazmózis veszély miatt. Mindkét fertőzés végzetes lehet a magzatra. Aki áldott állapotban van, kerülje a nem kellően hőkezelt – például füstölt – húsokat is!

A tengeri „herkentyük” – bizonyos halak, kagylók és a cápák húsa – nagy mennyiségű higanyt tartalmazhatnak. Egyes halfajokat nem kímélnek az ipari szennyeződések. Ezek a magzat agyában, idegrendszerében tehetnek kárt.

Csak pasztőrözött tejet, illetve tejterméket fogyasszon a kismama! A lágy sajtokról is mondjon le, hiszen lisztéria baktériumot is tartalmazhatnak. Az pedig megfertőzheti a magzatot, és vérmérgezést, vetélést, koraszülést okozhat.

A terhesség korai szakászában ajánlott kerülni a papayát is, hiszen egyik enzimje miatt vérzés léphet fel.

Teljesen mondjon le minden terhes nő az alkoholról! Különben gyermekük nagyobb eséllyel lesz viselkedészavaros.  A tea és a kávé fogyasztását is mérsékelni kell. A koffein ugyanis vetéléshez vezethet.

Minden zöldséget alaposan meg kell mosni, különösen azokat, amelyeket a kismama nyersen fogyaszt!