Világot látni hatalmas élmény – szerencsére áldott állapotban sem kell lemondanunk róla. Legyen szó hosszabb vagy rövidebb utazásról, a születés hete alkalmából a Europcar Autókölcsönző összegyűjtötte azokat a fontos tudnivalókat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha kismamaként utazunk.

Azok, akik régóta vezetnek, általában várandósság idején sem mondanak le az autó nyújtotta kényelemről. Pár alapvető tanácsot azonban nem árt betartani a kismama és a magzat épségének érdekében. A csökkenő koncentrációképesség, a lassuló reflexek, az érzelmi labilitás nem csak parkoláskor és a finomabb manővereknél okozhat gondot, hanem az utakon is fokozott óvatosságot követel. Természetes, hogy lassabban és körültekintőbben vezetünk, persze úgy, hogy a forgalmat ne tartsuk fel, hiszen az épp annyira veszélyes, mint a száguldozás. Ha aggódva ülünk a volán mögé, inkább csak a jól ismert útvonalakon közlekedjünk, hosszabb vezetésre pedig ne vállalkozzunk egyedül, hiszen sokkal könnyebben elfáradunk a szokásosnál. Émelygés, rosszullét esetén inkább ne üljünk autóba, várjuk meg, amíg a kellemetlen tünetek elmúlnak. Ha az autóban jön ránk a rosszullét, álljunk félre és legyen nálunk zacskó, amely végső esetben segítségünkre lehet. A városban gyakori dugók esetére jó, ha viszünk magunkkal vizet és kekszet.

A biztonsági övünket mindig kapcsoljuk be, hiszen ez a legbiztonságosabb a kismama és a magzat számára is. Nagy pocak esetén a biztonsági öv alsó részét a has alatti résznél vezessük át, így zavarja legkevésbé a vezetést. Hosszabb autóút során gyakran álljunk meg, szálljunk ki a kocsiból, sétáljunk, mozgassuk át testünket, hogy serkentsük a vérkeringést a lábunkban, ezzel is csökkentve a trombózis veszélyét. Általános szabály nem létezik arra, hogy a várandósság hányadik hetéig vezethetünk. Amíg kényelmesen beférünk a volán mögé, a kormány nem nyomja a hasunkat, és a pedálokat is elérjük, hogy biztonságban manőverezzünk, nincs akadálya a közlekedésnek. Azonban ha úgy érezzük, hogy megindul a szülés, semmiképp se vezessünk be a kórházba mi magunk, ha nincs kéznél senki, hívjunk taxit vagy mentőt, hogy bevigyen.

Ha messzebbi úti célt választottunk, akkor a terhesség 36. hetéig akár repülőgépen is nyugodtan utazhatunk, később azonban ez már nem ajánlott – ilyenkor válasszunk inkább szárazföldi közlekedési eszközt, ahol a legkisebb eséllyel lehetünk rosszul.  Ha nincsen komolyabb betegségünk,illetve nem áll fenn egyéb korlátozó tényező, úgy mint cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy trombózisra való fokozott hajlam, az utolsó trimeszterig szinte kötetlenül mehetünk bárhova. Azonban nem árt, hogyha bőröndünkbe nem csak ruhákat és tisztálkodószereinket pakoljuk be, hanem a terhességi kiskönyvünket is mindig magunknál tartjuk, amelyben minden várandósággal kapcsolatos történést dokumentált a szakorvosunk. Még elindulás előtt derítsük ki a szállásunkhoz legközelebb eső ambulancia címét, telefonszámát, hogy tudjuk, kihez fordulhatunk bármilyen probléma esetén.

Trópusi környezetben várandósan nem igazán ajánlott nyaralni a túl erős napsugárzás miatt. Az úti cél kiválasztásánál az a legfontosabb, hogy az adott területen ne legyen komolyabb fertőzésveszély: jobb például, ha elkerüljük a fejlődő országokat, illetve azokat a helyeket, ahol nem megfelelőek a higiéniai viszonyok. Olyan helyekre se utazzunk el, ahol fokozott eséllyel kaphatunk bélfertőzést, amely növeli a kiszáradásos állapot veszélyét.

Erről se maradj le! 
Biztos, hogy már százszor elképzelted, hogyan fog beindulni a szülés, mit fogsz tenni, amikor az első jeleket tapasztalod. Feltételezem, gondolatban már lejátszottad, hogy zajlik majd a nagy esemény. Érdemes testileg, lelkileg is a legalaposabban felkészülni, bekukkantani a kórházba…

Hogyan lehet testileg-lelkileg felkészülni a szülésre? A szülésznő válaszol