Egy kis kényeztetés mindig mindenkire ráfér. Te is folyton pörögsz? Folyamatosan a gyereket és a nehéz bevásárlókosarat emelgeted? Nincs elég időd a lazításra, pihenésre? Lépj ki egy kicsit a taposómalomból! A wellness ma már nem csupán a hideg hónapokban lazít és gyógyít. A fürdőkben és a szállodákban egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek a testi-lelki kényeztetésre, de akár egy nagyobb fitneszközpontot is felkereshetsz. (Néhol még a gyerekre is vigyáznak, amíg Te lazítasz!) Az alábbi kezeléseket feltétlenül próbáld ki!

Így pezsgőfürdőzz!
A kutatások bebizonyították, hogy a meleg, a víz és a levegő kombinációja pozitív hatással van szervezetünkre, ellenállóba tesz a betegségekkel szemben. Továbbá segíti a relaxálást, ellazulást. Szakértők szerint legalább húsz percet töltsünk a kádban. Minimum ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a vegetatív idegrendszerünk áthangolódjon a napi rohanás okozta feszültségről az ellazult állapotra. Rengeteg jótékony hatása közül kiemelkedik a vérkeringési panaszok és anyagcserezavarok enyhítése, de rendszeres pezsgőfürdőzéssel akár a cellulitiszt is megelőzhetjük.

Kneipp-kúra hidegen-melegen ajánlva
A vízgyógyászat egyik modern és napjainkban kedvelt változata a Kneipp-kúra. Ez a hideg és meleg víz váltakozásán alapul. Pozitív hatása, hogy serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, a fájdalomcsillapításról nem is beszélve. A kúra elemei közé tartoznak a könyök- és karöntetek, a nedves-meleg borogatások, a víztaposás valamint a meleg fürdők. Nagyon fontos, hogy a fürdőzés mellett az étkezésre is oda kell figyelni.

Az az édes mézes masszázs
Ma már csak a képzelet szab határt a különféle masszázsoknak. Az egyik legkedveltebb és legédesebb a tibeti szerzetesek által kidolgozott mézes masszázs, melynek technikája a relaxáló masszázséhoz hasonló. A mézzel rengeteg tápanyag jut a szervezetünkbe. A többi között segít szabályozni a test energiaáramlását és visszaállítani az egészséges egyensúlyát. Hatása fájdalomcsillapító, izomlazító, immunrendszert erősítő és egyúttal salaktalanító is. Elsősorban a reumatikus problémákkal küzdőknek ajánlott (persze a lazításon túl).

Shiatsu masszázs: testi-lelki erő visszanyerése
Különlegességnek számít még a shiatsu masszázs. A japán kezelés során a masszőr leggyakrabban az ujjnyomást használja, az akupresszúrához hasonlóan. Az ősi tapasztalattudomány szerint az ember abból az energiából táplálkozik, amely a testet behálózó meridiánokban áramlik. Ha az energia áramlását nem gátolja semmi, akkor az szabadon tud áramolni, és jó közérzetet biztosít. Már egy-két masszázs után is érezzük, hogy feltöltődünk, visszanyerjük aktivitásunkat és lelkileg is jobb passzba kerülünk.