Van, amire nem lehet felkészülni. Lehet, hogy sokat beszélgettél a nagyobbik gyermekeddel a születendő kistestvérről, mindenképpen nagy sokk lesz számára a pici érkezése.

Sok előnye van a kis korkülönbségnek, egy hátránya azonban biztos akad: ilyen vagy olyan formában ilyenkor garantálható a testvérféltékenység. A gyerek habitusától függ, milyen módon tör ez elő belőle: van, aki nyílt agresszióval fordul a kistestvér felé, más látszólag szereti, de szófogadatlanná, nyugtalanná válik, klasszikus tünet a „visszababásodás” – például amikor a szobatiszta gyermek újra bepisil -, vagy az, hogy egyszerűen egy percre sem akar elszakadni az anyukája mellől.

Ezek a jelenségek megviselik ugyan a családot, de természetesnek mondhatók. A szülő azonban sokat segíthet abban, hogy a nagytestvér minél kevésbé szenvedje meg az új családtag érkezését.

Tippek a testvérféltékenység leküzdésére

– A testvérre való felkészülést érdemes minél korábban megkezdeni. Ha a nagy eddig veletek aludt, de most szeretnétek saját szobába költöztetni, ezt tegyétek meg hónapokkal a kistestvér születése előtt, hogy ne vele kösse össze a változást. Amennyire lehet, vonjátok be az előkészületekbe, segítsen bútort, ruhákat választani a kicsinek.

– Lehetőleg kerüljétek az olyan lelkesítő – ám a valóságtól távol álló – ígéreteket, hogy „végre mindig lesz kivel játszanod.” A babával még nagyon sokáig nem lehet játszani, és ha a nagy mégis ezzel a tudattal várja haza a kicsit, garantált a korai csalódás.

– A kistestvér nagy szerencséje, hogy már egy rutinos családba, kialakult rendbe érkezik, amelyhez általában nagyon hamar hozzászokik. A nagy megszokott életét a lehető legkevésbé borítsa fel a baba születése. Járjatok le ugyanúgy a megszokott időben a játszótérre – a kicsi nagyokat fog aludni a babakocsiban -, legyenek meg az esti közös programok, mint meseolvasás, fürdetés, és továbbra is szakíts időt arra, hogy leülj a naggyal játszani. A kicsit nem kell félteni, bele szokott simulni a már kialakult rendbe.

– Amennyire megoldható, törekedjetek arra, hogy mindkét szülő szervezzen kettesben programot valamelyik gyerekkel. Maradandó élmények és később mély beszélgetések kerekedhetnek ki abból, ha egy gyerek felé néha tényleg teljes odafigyeléssel fordulunk.

– A későbbiekben fontos lehet Ranschburg Jenő tanácsa, miszerint a testvérek közti veszekedést kezeljétek nagy körültekintéssel. Nem kell kinyomozni, ki a hibás, ki kezdte. „Ez ugyanis lehetetlen, mert ők nem csak hangoztatják, de mélyen hisznek is saját ártatlanságukban, és így – bármelyikük javára dönt is a szülő – a másik feltétlenül megsértődik, és úgy érzi, igazságtalanság történt.” – olvasható a Szülők könyvé-ben.

 

Nem kell felborítani a napi rutint, ha megérkezik a kistestvér.
Kép: pixabay

Jó ötlet a nagyot bölcsibe íratni, amikor jön a kistestvér?

Semmiképp. Sok szülő adja be a gyerekét magán vagy állami bölcsődébe azzal az indokkal, hogy attól fél, nem fogja tudni megoldani két gyerekkel. Az ilyesmit azonban érdemes kétszer is meggondolni. Egy két év körüli kicsi mindenképp úgy fogja érezni, hogy a kistestvér miatt lett elküldve otthonról – és ebben még igaza is lesz. A félelem, hogy nagyon nehéz lesz két kisgyerekkel, teljesen indokolt, de ebben az esetben lehet, hogy érdemes inkább pár évet várni a testvér vállalásával.

Borítókép: freepik

Mindig nagy vitatéma szülők között, hogy mennyi az ideális korkülönbség a gyerekek között. Érveket és ellenérveket is olvashattok. 

Mennyi az ideális korkülönbség a testvérek között?