Minél nagyobb, annál könnyebb. Ha túl sokat várok, nem lesznek egymás társai. Muszáj dolgozni, mielőtt ismét terhes leszek. Nem kell újra megtanulnom babázni. Érvek és ellenérvek a kis és nagy korkülönbség mellett/ellen. Gyakori téma ez a játszótéri beszélgetésekkor. Íme néhány vélemény.

Timi (33 éves, a 4 hónapos Sára és az 5,5 éves Kristóf anyukája)
Az a 3 és fél, ami a gyerekeim között van, nagyon ideálisnak tűnik. A fiam már beszélt és szobatiszta volt, amikor a lányom megszületett. Így könnyű dolgom volt, hisz Kristóf mindent megértett. Bár furcsa volt neki először, hogy van még valaki a családban, hamar hozzászokott az új helyzethez. Mivel már óvodás, a nap nagy részében csak a kicsivel foglalkozom. Arra figyelek, hogy Kristóffal is legyenek külön programjaink.

Sára (38 éves, a 8 hónapos Gábor és a 11 éves Kriszta anyukája)
Hiába szerettünk volna már évek óta testvért, nem jött össze. Sokat kísérleteztünk, több orvoshoz is elmentünk. Mivel már beletörődtem, hogy nem lehet gyerekem, nagyon meglepett Gáborka érkezése. Azóta sem tértem magamhoz a csodától. A lányom a terhességem elejétől nagyon örül a kistestvérnek. Ő a fiam pótanyukája, sokat segít, otthon rá merem bízni az öccsét. Gáborka imádja, sok mindent csak vele akar csinálni. Kriszti igazi segítség nekem.

gyerekek

Edit (41 éves, a 11 éves Csaba, a 8 éves Dávid, a 2 éves Anna és a 9 hónapos Ákos anyukája)
Nekem nem is a kicsikkel, inkább a nagyokkal van több problémám. Bár a gyerekek nagyon szeretik egymást, azért gyakori a vita köztük. Most tényleg semmi másra nincs időm, csak rájuk. Néha úgy érzem, nem bírok megbirkózni a feladattal. A kicsik imádattal nézik a nagyokat. Ők viszont nehezen tolerálják, ha elveszik a játékaikat. A kicsiknél az altatás okoz sok problémát. Mindezek ellenére örülök, hogy 4 gyerek anyukája lehetek.

Hajni (30 éves, a 4 éves Samu és a 2 éves Lia anyukája)
Most kezdek kicsit fellélegezni, mert végre már nemcsak egymás mellett, hanem egymással is játszanak a gyerekeim, igazi társai egymásnak. Az első néhány hónap nem volt nehéz, inkább az azt követő másfél év. Viták még mindig vannak, de most már nem bírnak ki egymás nélkül hosszú időt.

Dia (32 éves, a 2 éves Máté és a 7 éves Pisti anyukája)
Nem bántam meg, hogy Pisti születése után 5 évig vártunk a tesóval. Addig egy kicsit fellélegeztünk, és a férjemmel egymással is tudtunk törődni. Az sem volt mindegy, hogy a munkahelyemre is visszavettek, ráadásul elég jó pénzzel. Bár furcsa volt ismét babázni, hamar visszajöttek az elfelejtettnek hitt dolgok. Igaz, az éjszakai keléseket nehezen tudtam újra megszokni. A viszonylag nagyobb különbség ellenére a gyerekek imádják egymást, igazán jó testvérek.