Tíz tipp a tökéletes mini vakációhoz

A családos nyaralásnak megvannak a maga szépségei, de nem árt néha, ha egyedül is útnak indulsz. Tény, hogy a gyerekek mellől csupán rövid időre szakadhatsz el, de így is megéri! Ha nem is minden évben, de néha szükség van rá, hogy barátnőkkel, vagy akár egyedül tölts pár napot egy számodra új és ismeretlen helyen. Egy kis idő, és garantáltan más színben látod a világot! Íme, néhány tipp a tökéletes mini vakációhoz!

Te is egyike vagy azoknak a nőknek, akik tabuként kezelik az egyedüli (család és gyerek nélküli) nyaralást? Ráfogod az anyagiakra, a gyerekek ragaszkodására, a Párod rosszallására. Pedig ha jobban magadba nézel, nagy valószínűség szerint Te vagy az egyedüli akadály. Nézzük sorra, min múlik a mini vakáció sikere!

1. Az örök pénzkérdés

Gyakran mondják, arra van pénzünk, amire szeretnénk. Persze, ha külföldre szeretnél utazni, akkor a repjegyről időben gondoskodni kell, és a szállás sem a legolcsóbb. Ám miért kellene feltétlenül átlépni az országhatárt ahhoz, hogy jól érezd magadat? Számos hazai város kínál csodálatos látnivalókat és töltődést, ráadásul csupán pár órát kell buszozni vagy autózni hozzá. Kollégiumokat vagy kiadó szobákat pedig bárhol találhatsz fillérekért. Ha valami távolabbi úti cél fele vágysz, az sem lehetetlen. Ügyes spórolással összejön a pénz, ha igazán akarod. A fapados járatok néha olcsóbbak, mint a busz, ráadásul a legtöbb híres múzeum külföldön ingyenes.

2. Nekem erre nincs időm

Erre ugyanaz igaz, mint a pénzre. Ha szeretnéd, lesz rá időd, és lesz anyós, bébiszitter, férj, aki arra az egy-két éjszakára bevállalja a gyerekeket is. Sokkal jobb bátran kilépni a mókuskerékből és vállalni azt amit szeretnél. Az élmény – akárcsak a lelkifurdalás, hogy miért nem mentél – örökre veled marad.

3. Ne törődj azzal, mit mondanak mások!

Magyarország nem az az ország, ahol anyukák egyedül vagy barátnőkkel járnának nyaralni. Helyenként egyet jelent a skarlátbetűvel, ha lelépsz a térképről pár órára, nem hogy két teljes napra! Mert az igazi anya nem hagyja magára gyermekét. Az igazi anya talán nem is, de előfordul, hogy egy anya boldogabb lesz, ha kicsit magával foglalkozhat, mert ezt a gyerekek is megérzik. Vajon így is megéri a külvilág/szomszéd/család rosszallására hallgatni, és magadat feláldozni, hogy megfelelj mindenkinek?

4. Merj álmodni!

Ha nincs ötleted, hova utazz, vonultass fel képzeletben olyan helyeket, ahová valaha szívesen elmentél volna! Lesznek köztük jelenleg megvalósíthatatlanok, de ki tudja, mikor bukkansz olyanra, ami szinte az orrod előtt van! Esetleg barátnő, régi iskolatárs lakik az adott országban vagy városban, aki szívesen látna magánál, és máris megvan az indok az utazásra. Vagy ismerős járt nemrég azon helyen, és tud a környéken egy szuper, megfizethető szállást. A sok-sok apró jelből körvonalazódhat az úti cél: hagyd, hogy sodorjanak a gondolatok, és magától érkezzen a megoldás!

5. Csak a legszükségesebbet vidd!

Mi nők, híresek vagyunk arról, hogy tízszer annyi cuccot viszünk a nyaraláshoz, mint amennyi szükséges. Hajszárítótól kezdve a ruhákon át a strandpapucsig, mindent bepakolunk. Ha egyedül mész, felejtsd el a nagy bőröndöt! Két-három napra elegendő a hátizsák vagy az oldaltáska! Nyáron kijössz pár alsóneművel és minimál-helyet elfoglaló felsővel, plusz egy gatyával vagy szoknyával. Érdeklődd meg, adnak-e a szálláson törölközőt,szappant, sampont, piperét, mert akkor azt sem kell vinned. A kis csomag a spontaneitás és a hirtelen elhatározás hatását kelti, és sokkal jobban fogod élvezni tőle az utat, mintha megszakadnál a már egy hete bepakolt kofferrel.

csajos_mini_vakacio

6. Ne kövess menetrendet, bóklássz kedvedre!

Fontos, hogy előre tanulmányozd a helyet, ahová indulsz, és hogy legyen nálad útikönyv és térkép. Mégsem ajánlatos pipáról pipára haladni, ha már megnéztél valamit. Ez a teljesítmény-központú hozzáállás ugyanis épp magát az élményt öli meg. Nézz meg inkább kevesebbet, de azt élvezd ki teljesen! Egyszer vagy kimenőn, és csak ez a pár nap a tied. Inkább bóklássz kedvedre, mint erőltetett menetben végigrohanj a város minden múzeumán az órádat figyelve, még mennyi mindenre van időd. Elég a mindennapok rohanása a gyerekekkel, most engedd el magad!

7. Mobil és internet kikapcsolva

Felejtsd el, hogy két napig a telefont figyeled megszállottan! Otthon nélküled is minden a legnagyobb rendben lesz. Ha mégsem, Apa megoldja, legalábbis megpróbálja. Ha ő sem, ott a nagymama. Azzal senkinek nem segítesz, ha folyton a telefonodon lógsz, vagy wifi-pontok után kutatsz a belvárosban. Ha külföldön vagy, ha itthon, egyszerűen kapcsold ki a készüléket! Ráérsz este a szállodában bekapcsolni pár percre elalvás előtt. Ha bármi történt, úgyis kapsz róla sms-t, ráérsz akkor aggódni. De akkorra legalább már volt egy szép napod.

8. Ne csak másnak vásárolj szuvenírt!

Hajlamos vagy a mini vakáció alatt is végig kis emlékeket, játékokat, édességet csak a gyerekeknek vásárolni. Szakíts időt saját magadra is, ha egy áruházban vagy sátras kirakodóhelyen jársz! Mi az, amire ha ránézel később, ez pár nap jut majd eszedbe? Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy nyaklánc, hajcsat, egyedi táska is praktikus, hosszú időre szóló ajándék lehet- saját magadnak.

9. Fényképezéssel csínján

A jó turista mindent megörökít, amit csak tud. Valóban hasznos lehet a későbbiekben egy szép sorozat a családi albumba, de próbáld ismét háttérben tartani az okos telefonodat! Ez a két nap rólad szól, nem arról, hogy másnak mit mutatsz meg belőle. Érdemes pár emlékezetes pillanatot megörökíteni, de a legszebb perceket átélni jó, nem lencsevégre kapni. Mindig mérlegelj, melyik éri meg jobban!

10. Ne csak a látványosságokra figyelj!

Ha nyaralsz, általában tudod, mi érdekel, mit szeretnél az adott helyen látni. Utána azonban mintha csalódtál volna, mintha többet vártál volna a megálmodott helytől, nem igaz? Ezt elkerülendő érdemes beizzítani minden érzékszervedet városnézés közben: figyelni hangokra, zenére, illatokra, színekre, és a minket megrohanó érzésekre. Talán épp ezek a gondolatok visznek el később egy probléma megoldásához vagy egy fontos döntés meghozatalához. Hallgass a belső hangra, és hagyd, hogy magával sodorjon az ezernyi új impulzus! Így lesz felejthetetlen és csodálatos a te csajos mini vakációd.

Jász Veronika