Gyakorlati tanácsok a játékos otthoni angolozáshoz

Minden szülő szeretné, ha gyermeke szívesen és gátlások nélkül beszélne idegen nyelveket. Főként az angolt, hiszen ez világnyelv. Napjainkban nehezen boldogulunk nélküle, mivel egy egyszerű külföldi utazás során is szükséges, hogy legalább alapszinten megértessük magunkat.

Azok a gyerekek, akik idegen nyelvű környezetben, vagy kétnyelvű családban nőnek fel, megkapják a lehetőséget, hogy észrevétlenül sajátítsák el az adott nyelveket, akár többet is. Magyarországon élő, magyar anyanyelvű szülőként is rengeteget tehetsz gyermeked angol nyelvi nevelése érdekében, abban az esetben is, ha a nyelvet csak kevésbé, vagy egyáltalán nem beszéled. A legegyszerűbb gyakorlati tippeket osztja meg Fürész-Mayernik Melinda, az Angol Kalauz program alapítója, kisgyermekkori nyelvoktató.
angoltanulas
1. Mutass pozitív példát!
Mivel a gyermek utánzással tanul, azt teszi, amit a felnőttektől lát, ezért nagyon fontos, hogy jó példával járj előtte. Ez azt jelenti, ha csemetéd azt tapasztalja, hogy te is szívesen használod az angol nyelvet – a munkán kívül is – saját magad szórakoztatására (olvass angol nyelven, hallgass angol nyelvű slágereket, illetve nézz angol filmeket), akkor ő is ezt a hozzáállást fogja átvenni. Az angol nyelvre a kommunikáció eszközére, egy jó mókára, a szülővel való közös játékra tekint.

2. Hallgassatok együtt angol nyelvű mondókákat, dalokat!
A gyermek életkori szintjének megfelelően hallgassatok olyan angol énekeket illetve slágereket, amelyek a csemete érdeklődési köréhez is közel állnak. A nyelv hangzása, ritmusa – ezeknek az anyanyelvi anyagoknak a segítségével – a fülébe mászik, így a kiejtés is rögzül és észrevétlenül sajátíthatja el az alapszókincset, nyelvtani szerkezeteket. Az angol slágerek esetén érdemes megkeresni azok dalszövegét, hallgatás közben figyelni, az ismeretlen szavaknak utánanézni a szótárban. Próbáljátok a dalt összességében megérteni, ne fordítsátok mondatonként, koncentráljatok a tartalomra!

3. Énekeljetek és mozogjatok angolul!
Ahogyan a keleti bölcsesség is mondja, „amit hallok, azt elfelejtem, amit látok, arra emlékszem, amit csinálok, azt tudom.” Az egyik leghatékonyabb tanulási mód, amikor mozgással kötitek össze a megtanulandó anyagot. Ez az úgynevezett multiszenzoros tanulás része, tehát igyekezzetek minden érzékszervet bevonni a folyamatba. Rengeteg olyan angol gyerekdal és játék van, amire lehet mozogni: tapsolni, lépegetni, mutogatni az adott cselekvéseket. Ezáltal könnyen rögzülnek akár a testrészek, akár a tevékenységek nevei is angolul.

nyelvtanulas

4. Olvassatok, nézzetek angolul meséket, filmeket!
A helyes kiejtés elsajátításában rendkívül hasznosak az anyanyelvi dalokon kívül a mesék és a filmek is. Ha szülőként nem vagy biztos abban, hogy helyesen ejted ki a szavakat, akkor olvasás helyett nézzetek is angolul meséket, idősebb gyermekekkel pedig akár filmeket is. Ha a film mellett dönt a család, akkor érdemes bekapcsolni az angol feliratot, hogy a kiejtéssel együtt a szó képe, helyesírása is rögzüljön. Az idegen nyelvű mesékből, filmekből észrevétlenül szedheti fel a gyerkőc az alapszókincset és a nyelvtani szerkezeteket.

5. Használjátok a nyelvet minél többet! Beszélgessetek, játsszatok, tevékenykedjetek angolul!
Az idegen nyelvet a legjobban akkor fogja tudni beszélni csemetéd, ha a passzív módszereken kívül aktívan is használja, valódi élethelyzetekben kommunikáltok egymással angolul. Becsempészhetitek egy-egy játékba a nyelvet, például játszhattok memóriajátékot vagy akasztófásat is angolul, alkothattok szóláncot a nyelv játékos gyakorlására. Megadhattok egy témát, amihez szavakat kell gyűjteni. Ezeknek a játékoknak a többsége utazás, várakozás közben is kitűnően játszható, hasznos időtöltésre is alkalmas. Amennyiben gyermeked már ügyesen bánik a ceruzával, nyomtatható lapokat is kereshetsz az interneten, amiket aztán együtt kitölthettek. Rengeteg online játék létezik, amivel a nyelvet interaktív úton gyakorolhatja minden korosztály.

A legfontosabb, hogy természetesen, játszva próbáld meg a nyelvet megszerettetni gyermekeddel. Úgy, ahogyan az anyanyelvet is átadod neki. Az angolos játékidő legyen mindkét fél számára örömteli és felszabadult szórakozás!

 

 

 

 

Mentés

Mentés