Unod az elcsépelt, romantikus filmeket, inkább megnéznél egy különleges történetet kedveseddel, barátnőddel Valentin-nap alkalmából? Meglepődnél, mennyi rejtett gyöngyszem lapul a filmvilágban, melyekről még nem biztos, hogy hallottál, mégis egy csapásra rabul ejtik a szívedet a Szerelem napján! Ezek a mi kedvenceink!

Egy romantikus film tökéletes választás Valentin-nap estéjére, ha épp nincs kedvetek kimozdulni. A szerelmi történetnek ráadásul nem kell feltétlenül tenyérbemászó, giccses “hepienddel” végződnie, elég, ha olyan érzéssel gazdagít, mely örökre veled marad.

Jövőre veled, ugyanitt (1978)
Megkapó történet, mely új fénybe állítja elénk két ember házasságtörését. A 24 éves Doris (Ellen Burstyn) és a 27 éves George (Ivan Bonar) egy óceánparti fogadóban futnak össze, ahová a férfi egy üzleti út kapcsán, a nő pedig egy egyházi esemény miatt érkezik. Mindkettőn boldog házasok, mégis képtelenek ellenállni a csábításnak: reggel egymás karjaiban ébrednek. Mindketten tudják, hogy családjaik érdekében el kell felejteniük ezt az éjszakát, mégis különös ultimátumot kötnek: minden évben együtt töltik ugyanezt a hétvégét ebben a fogadóban, de semmi több. A több évtizedes találkozgatás mély kapcsolattá növi ki magát, helyet kap benne születés, halál, a hippikor lázadása, végül eljön az az év is, amikor dönteniük kell, hogyan tovább… Doris és George történetében az a legérdekesebb, hogy haragudni kéne rájuk tettük miatt, ez mégis lehetetlen. Tökéletes választás azok számára, akik hisznek az öntörvényű, igaz szerelem gyönyörűségében.

Kettőt találhatsz (2006)
A magyar fordítás legkevésbé sem tükrözi ennek a romantikus történetnek a tartalmát, mely az elengedés nehézségeiről és az újrakezdésről szól. A fiatal menyasszony (Jennifer Garner) tragikus hirtelenséggel elveszíti vőlegényét, akit szinte bálványozott. Úgy véli, soha többet nem talál hozzá hasonlóan megbízható, csupaszív férfit, ezért búskomorrá válik. A depressziótól barátai mentik meg, akik befogadják házukba, és gondját viselik. A haveri társaság része a csapodár, nőcsábász Fritz is, akit a lány mélyen megvet, hisz a temetésen is épp rajtakapta valakivel a fürdőszobában.  Aztán a hagyaték kapcsán előkerülnek különös banki átutalások és eltűnt pénzösszegek, végül pedig felbukkan egy idegen nő egy kisgyerekkel, aki állítólag Gray egykori kedvesének a fia. Összeomlik az egykori, igaznak hitt világ, és a káoszban Fritz és Gray közelebb sodródik egymáshoz. Megkapó történet arról, hogy soha ne legyünk elfogultak senki és semmi irányába, és mindig tudjunk a szívünkre hallgatni, ha kell.

Az este (2007)
Aki kedveli a kosztümös, nosztalgiázós történeteket az igazán sosem teljesült szerelmekről, annak nem szabad kihagynia Az este című filmet Claire Danes-szel és Vanessa Redgrave-vel. A 25 éves Ann Grant barátnője esküvőjére érkezik Új Angliába, és az óceánparti birtokon hirtelen a titokzatos Harris-szel találja szembe magát. A szőke, zárkózott férfi azonnal megdobogtatja a lány szívét, miközben családi titkok és kamaszszerelmek kerülnek napvilágra, és a Nagy napot követő estén aztán bekövetkezik a tragédia. Egyikünk sem vágyik beteljesületlen szerelemre, de ez a film megtanítja, hogy elfogadjuk létezését anélkül, hogy magunkat marcangolnánk, vagy tennénk boldogtalanná.

este-film

Harry és Sally (1989)
Mondják, a szerelem nem egyszerű, és ezt filmek tömkelege ábrázolta már. Mégis létezik egy film, mely minden gubancos és bonyodalmas szerelmi történet bölcsőjének tekinthető. Sally (Meg Ryan) és Harry (Billy Crystal) egyetemistaként ismerkednek meg egy autóút során, és azonnal tisztázzák: férfi és nő közt nem létezhet barátság. Ennek ellenére egy többéves kapcsolat veszi köztük kezdetét, melynek során mindketten kikötnek valaki más mellett, mégis mindig újra összetalálkoznak. Már barátaik is összeházasodtak, amikor végre összejönnek, és elvileg következhet a hepiend. Vagy mégsem? Aki szereti a klasszikus filmremekeket, az semmiképp ne hagyja ki a Harry és Sallyt!

Nathalie második élete (2011)
A Catch and release mintájára szintén egy szerelmét gyászoló lányról (Audrey Tautou) szól A Nathalie második élete. A francia filmek stílusában ez a történet is utánozhatatlan hangulatban ábrázolja a külvilág elől elzárkózó fiatal lányt, aki egy nap úgy dönt, véget vet az önsajnálatnak: letámadja az irodájába tévedő munkatársát, Markust, és hosszan megcsókolja. A férfi meg sem bír szólalni a meglepetéstől, hisz ő maga is tudja, amit mindenki más körülötte: egyáltalán nem jóképű, kopaszodik és az öltözködése is csapnivaló. Mégis lesújt rá Ámor nyila, és vadul ostromolni kezdi a lányt. A kérdés csupán az, Nathalie készen áll-e új életére? Aki odavolt annak idején Amelie életéért, az bizonyosan kedvelni fogja Nathalie- ét is.

Jász Veronika