A szerelem nem egyszerű. Csodálatos szárnyalás vagy mérhetetlen szenvedés, kölcsönösség vagy plátói vágyódás. Ugye, ismerős? A közelgő Valentin-nap alkalmából különböző korú és beállítottságú nők vallanak arról, mit jelent nekik a szerelem.

Bárkit bármikor utolér, kortól, nemtől függetlenül. Évszázadok ködébe vész a szerelem mítosza, nem csoda, hogy még a huszonegyedik században is sötétben tapogatózunk, ha az eredetét kutatjuk. Van, aki hisz a „szikrában”, mások előcibálják a pszichoanalízist, azzal magyarázzák a párválasztást. Aztán ott vannak a hormonok és a kémia, de ez elég veszélyes, mert ez alapján két év elteltével vége az egésznek. Akkor mégis miben hihetünk, mi a szerelem? Különböző korú nőket kérdeztünk a témában.

Értelem vagy érzelem?

Tamara, 14:
Nekem a szerelem gyöngédséget, őszinteséget, szeretetet és tiszteletet jelent. A szerelem szerintem az, amikor két ember egymásra talál. Lehet, ha később visszanézünk a múltra, rájövünk, hogy hibáztunk. Ezért jobb, ha eleinte különféle pasikkal járunk, majd szépen lassan megtaláljuk a nekünk való típust.

Fruzsina, 28:
 A szerelem nekem 28 éves fejjel a biztonságot jelenti, a jövőbe vetett hitet.  Szerencsés vagyok, mert hét év után is bolondulok a páromért. Nem hiszem, hogy az igaz szerelem el tud múlni, csak változik, ahogy mi is alakulunk a kapcsolatban.

Anna, 61:
A szerelem számomra egy olyan módosult tudatállapot, amikor az érzelmeim felülírják az értelmemet. Amikor azt érzem, hogy valóban „csak” fél vagyok, és Ő a másik felem, és feloldódom a kapcsolatunkban. Kerültem már emiatt méltatlan helyzetbe életem során, de ezzel együtt azt mondhatom, hogy a reálisabb alapokon nyugvó szerelmek nem hagytak bennem ilyen mély nyomot.

Szerelem-szimbiózisban

Kata, 33
Nekem a szerelem minden nap karácsonyt jelent. Minden nap kapok valami jót, és adok is. Készülök az ajándékozásra, várom a találkozásokat, a beszélgetéseket, este az összebújásokat. Imádom, hogy ismer, hogy biztonságban érzem magam mellette. A szerelem fejlődés, egyre erősödünk. Ketten alkotunk egy egységet, ugyanakkor önálló személyek is vagyunk saját célokkal és álmokkal.

Judit, 39
Amikor minden lélegzetvételeddel fontos a másik úgy, hogy közben nélküle is életképes egész vagy, de vele, mellette élénkebbek a színek, ízesebbek az ízek. Együtt vagytok a teljesség, kölcsönösen. Élet-lét szimbiózis.

A szerelem a legnagyobb erő

Petra, 32
Szerintem szerelem az, amikor megismersz egy embert, és elfogadod kívül-belül. Nem azért, mert úgy akarod, hanem mert nem tehetsz másképp. Az órák perceknek tűnnek, ha együtt vagytok, közben meg félsz, hogy egyszer vége lesz. Lehet, hogy az igaz szerelem beteljesületlen, hogy csak arra van idő, hogy a másikból a csodát tapasztaljuk meg? Én továbbra sem adom fel. Hiszek benne, hogy eljön Ő, akivel boldogok leszünk kötöttségek, félelmek és megalkuvás nélkül. Hiszek a szerelemben, ez a legnagyobb erő!

Mondják, a szerelmet lehetetlen észérvekkel megmagyarázni. Ahogy a Szex és New York mozifilmben is elhangzik: „a szerelem mindent visz!”Egyedi és különleges érzés, hisz ilyenkor elkezd a másik jobban számítani, mint én saját magamnak. A szerelem, ha bölcsen mérjük fel az erejét, végső soron szeretni tanít.

Jász Veronika