Mindegy, mit mondasz, a lényeg úgyis a példamutatás: ha te magad igyekszel környezettudatosan élni, a gyerekek a legnagyobb természetességgel fogják átvenni a szokásaidat.

Április 22. a Föld napja, amikor minden oviban és iskolában előkerül a környezetvédelem kérdése. Azt azonban, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, nem lehet az iskolában megtanulni. A környezettudatosság ugyanis életforma, amelyről elsősorban nem beszélni kell, hanem otthon, a családban megélni nap mint nap.

Ha az alábbi módszerek közül néhányat beépítesz a család mindennapjaiba, már sokat teszel azért, hogy a gyerekeidnek felnőtt korukra egy kevésbé pazarló, környezettudatos szemléletmód váljon természetessé.

1. Vegyél hazait!

Amit csak lehet, vásároljatok meg a helyi őstermelőktől. Járjatok ki a gyerekkel együtt a piacra, ismerkedjetek össze az eladókkal. Ha úgy nő fel, hogy legalább az asztalára kerülő ételek egy részéről tudja, honnan származnak, hogy a répa Julika néni kertjében termett, a mézet pedig Péter bácsi méhei gyűjtötték, talán felnőve sem a januári epret és a nejlonzacskóba csomagolt salátakeveréket fogja keresni.

 

Keressétek a közelben termett élelmiszereket.
Fotó: pixabay

 

2. Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot!

A gyerekek nagyon hamar belejönnek a szelektív hulladékgyűjtésbe, lelkesen kérdezgetik, melyik szemét hova való, és az óvodakezdésre legtöbben már több-kevésbé magabiztosan használják a rendszert. Ez egy olyan szokás, amely a legtöbb esetben már semmi plusz erőfeszítést nem igényel, ezért ha még nem tettétek, érdemes még ma belekezdeni.

 

3. Ajándékok: a kevesebb több!

Jól hangzó szlogen, hogy a gyerek szülinapjára tárgyak helyett kapjon élményt, de egy bizonyos kor alatt ez nem igazán működik: ideális esetben a család nem csak ünnepek alkalmából szervez közös programot, a kicsi gyereknek pedig szüksége van arra, hogy az ajándékát kézbe vehesse. Az ajándékdömpinget azonban így is elkerülhetitek. Sok olcsó – így néhány nap alatt tönkremenő, és a kukában végző – ajándék helyett inkább ruházzatok be egy nagyobb, tartósabb darabra. A rokonokat kérjétek meg, hogy vagy pénzzel szálljanak be az értékesebb ajándékba, vagy ha nyitottak rá, inkább ne vegyenek a gyereknek semmit, de ne kapjon egy zsáknyi felesleges, olcsó műanyag vackot a születésnapjára.

Felnőttként pedig az egész ajándékozási mizériát akár el is lehet engedni. Nálunk a tág családban évek óta jól működik, hogy a jeles napokon összejövünk, örülünk egymásnak, ajándékot pedig senki nem kap – még a gyerekek is csak karácsonykor. Mindenki jobban érzi magát azóta.

4. Használj környezetbarát tisztítószereket!

Mosószóda, mosódió és egyéb környezetbarát alternatívák már minden drogériában elérhetők, ha pedig még egy lépést szeretnél tenni előre, viszonylag kevés belefektetett munkával akár otthon magad is készíthetsz tisztítószereket . Ha a családi otthonban nem a bolti vegyszerek sorakoznak a fürdőszoba polcán, a gyerek, amikor önálló életet kezd, talán maga sem fog ösztönösen ezek után nyúlni a boltban.

 

Akár otthon is készíthetsz környezetbarát tisztítószereket.
Fotó: pixabay

5. Főzz környezetbarát módon!

Több friss, hazai termék, kevesebb feldolgozott élelmiszer, házi tejtermékek fogyasztása – ha ezen a nyomon indulsz el, nem csak a környezetért, hanem a családod egészségéért is sokat tehetsz. A nagyüzemi állattartás amellett, hogy sokszor kegyetlen, még szükségtelen is, hiszen az embernek nincs szüksége minden nap színhús fogyasztására, nyugodtan iktass be hetente néhány húsmentes napot is.

6. Vegyetek részt közösségi programokban!

Sok város szervez köztisztasági napot, máshol az iskolák szerveznek túraszakköröket. Amellett, hogy ezek jó közös programok, hasonló gondolkodású családokkal is megismerkedhettek közben.

7. Ne járjatok mindenhova autóval!

Évről évre erősebb trend, hogy a családok mindenhova – de tényleg mindenhova – autóval járnak, még akkor is, ha az úti cél olyan közel van, hogy a beszállás-kiszállás-parkolóhely keresése tovább tart, mintha lesétálnák a távot, vagy ha tömegközlekedéssel sokkal egyszerűbben és gyorsabban megközelíthető az úti cél. Ne tegyétek! Amellett, hogy a gyerek megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy időnként mozogjon, olyan rossz szokásokat alapoz meg ez az életforma, amelyeken felnőve nagyon nehéz változtatni. Már egy 3 éves is kifejezetten hosszú utakat képes megtenni gyalog vagy futóbiciklin, és ha ez válik természetessé, a napi mozgásadagot is nagyon könnyű teljesíteni.

 

Biciklivel is bárhova el lehet jutni.
Fotó: freepik

8. Járjatok sokat kirándulni!

Aki szereti a természetet, az a védelméért is sokkal szívesebben tesz majd. A természet szeretetét pedig elsősorban nem a gyönyörű ismeretterjesztő filmekből, hanem személyes tapasztalatokból, kirándulások során lehet kialakítani. Azt is tanítsd meg közben a gyereknek, hogy az élővilág értékeire vigyázzon: alapvető, hogy sem az erdőben, sem máshol nem szemetelünk, de ne tépje le feleslegesen a virágokat se, és ne tapossa össze a bogarakat. Ha ő is odafigyel arra, hogy megóvja a természet értékeit, még nagyon sokan mások is örömüket lelhetik benne.

Tudjatok meg még többet a Föld napjáról játékosan, legyetek kreatívak! Csupa izgalmas ötletet mutatunk. 

Versek, mesék, kreatív feladatok és ötletek a Föld napjára: így élmény a tanulás

Borítókép: Ri_Ya/pixabay