A Ski43 – Ski for free jótékony kezdeményezésének idei sikerein felbuzdulva kibővített élményekkel és új névvel tért vissza közénk a népszerű program. Ha tavasz, akkor itt a Sport43 – Sport for free, azon belül a Libegő43 és a Skate43.

– Amikor 2021 januárjában útjára indítottuk a Ski43 jótékony programot, csak álmodoztunk a kezdeményezés hatalmas sikeréről. A téli szezonban közel 13.000 általános iskolás diáknak biztosítottunk térítésmentes síelési/snowboardozási lehetőséget az eplényi Síarénában, akik az ország szinte minden pontjáról érkeztek hozzánk. A program hatalmas siker volt, pandémia ide vagy oda! Eltelt néhány hónap és beérett a gyümölcs, ugyanis annyi gyereknek, osztálynak, tanárnak és szülőnek csaltunk mosolyt az arcára, ami talán még a mi várakozásainkat is túlszárnyalta. Úgy éreztük, hogy itt semmiképp sem állhatunk meg, hiszen, ha ez a síelés esetében kiválóan működött, akkor ebből a programból hagyományt teremthetünk, és évszaktól függően tovább bővíthetjük az összes sport esetében.
Így született meg a Sport43 ötlete, amely most első körben életre hívta a Libegő43-t és a Skate43-t is. – meséli Soós Csaba, a programsorozat ötletgazdája.

A Libegő43 egy igazi természetközeli élményt ad az osztályközösségeknek, tanároknak és szülőknek május 3-tól egészen június 15-ig, a tanév végéig. Az egész napos interaktív programon hétfőtől péntekig 11-18 év közötti általános-és középiskolás diákok próbálhatják ki osztályukkal, csoportjukkal térítésmentesen a libegőzés és túrázás örömeit Eplényben. A rendhagyó osztálykirándulás amellett, hogy egy kicsit kiszakítja a diákokat a megszokott bezártságból, az online térből, egy kihelyezett környezetismeret óraként is végig járható, ugyanis a tanulók a libegőzést követően egy tanösvényen keresztül, játékos feladatok megoldásával jutnak el a túra végpontjához.

– Szívből reméljük végre itt a szép, tavaszi idő, – a korlátozások is enyhülnek – így eljött a szabadtéri kikapcsolódások ideje. A Ski43 egy rövid időre elbúcsúzik és átadja a helyét a libegőzés, túrázás és gördeszkázás örömeinek. Szeretnénk, ha a diákok ebben a jelenlegi nehéz helyzetben sem szakadnának ki a közösségi életből és az érvényben lévő szabályoknak maximálisan eleget téve egy osztálykirándulás keretében, a friss levegőn tudnának töltekezni egy kicsit. A csoportok, ahogy megérkeznek Eplénybe, a túravezetőkkel, kísérő tanárokkal, szülőkkel meghódítják a hegyet a libegők segítségével, majd egy interaktív túrával folytatódik az élménynap. A szervezők egész nap – korosztálynak megfelelő – feladatokkal, rejtvényekkel várják az alsó és felső tagozatos diákokat, gimnazistákat. A mezítlábas ösvényen keresztül a csoportok különböző kódok megfejtésével eljutnak a kilátóhoz, majd egy kellemes erdei túraútvonalon át megérkeznek a tavakhoz, ahol a megfejtett számkód segítségével kinyithatják ládáikat, és az abban található alapanyagokat felhasználva a kijelölt tűzrakóhelynél egy jó hangulatú szalonnasütéssel zárják az élménydús napot – mondja Boós Imola, a program marketing vezetője.

Eplény mellett Budapest, a libegő mellett a gördeszka is egy új kaput nyit meg az általános iskolás diákok előtt. Ugyanis a Libegő43 programjával párhuzamosan elindul a Skate43 is, ahol hétfőtől-péntekig szervezett iskolai csoportok diákjai sajátíthatják el profi oktatók segítségével a gördeszkázás alapjait.

– Aki egy vagány sportba szeretne belekóstolni, ami egyfajta életérzés is, nekik szívből ajánljuk a gördeszkázás felszabadító élményét. Ez akár egy alternatív testnevelés óraként is felfogható, amelyen a diákok egy teljesen új mozgásformával ismerkedhetnek meg. A tanulók a Budapest Garden pályáira szóló ingyenes belépő és pályahasználat mellett részt vesznek egy 60 perces profi oktatáson és közel 90 perces szabadtéri játékokon, amelyhez természetesen díjmentesen védőfelszereléseket és gördeszkát is kapnak. A programjainkra Magyarország egész területéről várjuk a lelkes érdeklődőket, ingyenes hosttal és animátorokkal színesítve a mozgalmas napot – teszi hozzá Soós Csaba

A Libegő43 és a Skate43 ingyenes programjára már elindult a regisztráció a Sport43 weboldalán. >> https://app.sport43.hu/regisztracio/