Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások több tízezer forintra rúgnak a magyar családok életében: a többség alapvető tanszerekre 10-15 ezer forintot, iskolatáskára további 5-15 ezer forintot költ – derült ki a REGIO Játék friss felméréséből. A vállalat tavalyhoz képest bolti vásárlás esetén közel 4%-os, online beszerzéskor 12%-os kosárérték-növekedésre számít az iskolakezdést megelőző hónapban.

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokról készített felmérést a REGIO Játék, amelyből kiderült, hogy a magyar szülők több tízezer forintot költenek tanszerekre, iskolatáskára és tankönyvekre.

Tízből kilenc szülő személyesen vásárolja meg a felszereléseket, mégis az online költés magasabb, a tavalyi 7500 forintos átlagos kosárértékhez képest idénre 12%-kal több, azaz 8400 forintos kosárértéket prognosztizálunk a nyár utolsó hónapjára. Egy hagyományos bolti vásárláskor 2018-ban 5880 forint szerepelt egy átlagos augusztusi blokk végén, 2019-ben közel 4%-os növekedéssel ez az összeg 6100 forintra szökhet fel – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketingvezetője.

Alapvető tanszerekre, mint a tolltartó, füzet, radír, a megkérdezettek egyharmada 10-15 ezer, egynegyede 15-20 ezer, egyötöde pedig akár 20-30 ezer forintot is elkölt. 10 ezer forint alatt az esetek mindössze 12%-ában áll meg a végösszeg, 9%-ában pedig 30 ezer forintnál is magasabb érték kerül a blokkra.
Az iskolaszerek mellett komolyabb tételt jelent az iskolatáska, melyből érdemesebb minőségi, tartós darabot választani. Legtöbben az 5-10 ezer (27%) és 10-15 ezer (24%) forintos árkategóriát keresik, 15 ezer forint felettit a megkérdezettek 19 százaléka választ. Új iskolatáskát viszont csak akkor vásárolnak a szülők, amikor az előző tartóssága már nem kielégítő, illetve amikor a gyermek kinőtte a korábbit, vagy a táska űrtartalma nem megfelelő a következő tanévre – ismertette az eredményeket Gyaraki Dávid.

A tankönyvek alaposan megemelik a költségeket

A felmérés szerint az általános iskolába járók 65%-a kapja ingyen a tankönyveket, 10%-uk kevesebb mint 7 ezer forintot, 17%-uk 7-15 ezer forintot, további közel 8%-uk pedig 15 ezer forintnál többet fizet be tankönyvre. Sokkal többet költenek azonban a középiskolások szülei a kiadványokra: amellett, hogy esetükben még csak a diákok 28%-ának biztosított a díjmentes tankönyv, ugyanekkora arányban fizetnek több mint 20 ezer forintot értük.
A kutatásunk alapján a megkérdezettek mindössze 5%-ának kerül 7 ezer forintnál kevesebbe a könyv, 24%-uk 7-15 ezer, további 15%-uk pedig 15-20 ezer forint plusz költséggel kénytelen számolni – tette hozzá a REGIO Játék marketingvezetője.

Leginkább a kényelem, legkevésbé az ár fontos

Az iskolai felszerelések beszerzése egyébként júliusban kezdődik: a családok egyötöde ekkor, egyharmada augusztus elejére, további egyharmada augusztus közepére időzíti, augusztus végére és szeptember elejére pedig minden tizedik megkérdezett hagyja a tanszervásárlást.
A szülők legtöbbször a gyermekükkel együtt szerzik be az iskolaszereket, ezért kíváncsiak voltunk, hogy a közös nézelődés hogyan befolyásolja a vásárlást; a többség azt nyilatkozta, hogy ilyen esetben nehezebben születik döntés, több idő megy el a válogatásra, és sokszor többet is költenek a tervezettnél – mondta el a marketingvezető. Az írószerek és az iskolatáska kiválasztásánál a legfontosabb szempontok a kényelem, a tartósság és az ergonomikus kivitelezés, az ár a fontossági sorrend végén szerepel csak.

A pihenés a legjobb felkészülés az iskolára

Nyár végéig a gyerekeknek van még idejük élvezni az önfeledt mindennapokat.
Júliusi kutatásunk szerint például minden második család még elindul egy egyhetes vakációra augusztusban. Az eddigi felméréseink alapján ugyanis a szülők szerint a pihenés a legjobb felkészülés az iskolára, a becsengetés előtti 1-2 hétben pedig a játékokon keresztüli gyakorlásban hisznek leginkább, melyekkel számos készség és képesség – ilyen többek között a figyelem, az emlékezet, a logika és a kommunikáció – fejleszthető – tette hozzá Gyaraki Dávid.

TOP 10 termék 2019 augusztusában a REGIO JÁTÉK előrejelzése szerint:
1. Vödrös gyurmakészlet
2. Mágneses betűk, számok, jelek
3. Transformers mintás hátizsák
4. Világító földgömb
5. Vonalvezetési gyakorlatok – fejlesztő játék
6. Kulacs
7. Bagolymintás hátizsák
8. Háromlábú rajztábla
9. 4M fejlesztő játékok
10. Flitteres tolltartó

Ne legyen őrület a tanévkezdés! Ha már most megkezditek a ráhangolódást az iskolára, egész biztos, hogy a gyerkőc magabiztosabban teszi meg az iskolába vezető első lépéseket.

Iskolára hangolva: a legfontosabb tennivalók tanévkezdés előtt