Ez az a sütemény, amit mindenki imád, mégis csak nagyon kevesen szánják rá magukat az elkészítésére. Mivel a barack süti kicsit macerás, legtöbbször nagy családi alkalmakkor, esküvőkön, karácsonykor kerül az asztalra. Készítheted akár kétféle ételfestékkel, vérnaranccsal és zölddel is, a végeredmény nagyon látványos és finom. Ez egy régi családi recept, amiben még soha nem csalódtunk. Ha egyszer megsütöd, többé nem lesz ünnep “lakodalmas barack” nélkül. Nagy előnye, hogy bátran elkészítheted előre, mert napról napra finomabb lesz. 

Őszibarack sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárga
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 0.5 db citrom
A töltelékhez:

  • a tészta belseje
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 dl rum

A díszítéshez:

  • 1 kis üveg vérnarancs aroma
  • kristálycukor

Az elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat tedd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót, a zsírt, a citrom reszelt héját, és kezdd összedolgozni. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, és rakd hozzá a lisztet. Amikor a tészta összeáll és sima, takard le, majd tedd a hűtőbe egy órára. Pihentetés után formázz belőle dió nagyságú gombócokat. Rakosgasd sütőpapírral bélelt tepsire, tedd a forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Még melegen kapard ki a süti belsejét. Arra ügyelj, hogy a tészta ne törjön el.

A töltelékhez a tejet öntsd egy lábosba, tedd hozzá a cukrot, és forrald fel. Rakd bele a diót, azzal is rottyantsd össze. Húzd le a tűzről, és keverd hozzá a tészta belsejét, a vajat és a kakaót, majd ízesítsd rummal. Ha kihűl a töltelék, töltsd meg vele a fél barackokat, és kettesével ragaszd össze.

A díszítéshez vérnarancs aromát öntsd egy tálba, és kend meg vele a barackokat, és rögtön hempergesd meg kristálycukorban. Dekorálhatod még a sütit apró levelekkel is

Ünnepekre jól jönnek a lekváros linzerek is.  A tésztát megszórhatod dióval, többféle lekvárt is használhatsz, és a klasszikus karikán kívül más formákat is bevethetsz.

Puha, lekváros linzerkarika a nagyi receptje szerint: ha ezt betartod, tökéletes lesz