Hogyan válasszunk gyermekünk számára felvételi előkészítőt? – Interjú Horváth Katalinnal


Tejfölös, szalonnás kenyérlángos, avagy a töki pompos jól bevált receptje
Akár maradék főtt krumpliból is elkészítheted a vásárok kedvenc csemegéjét, a töki pompost. A laktató, isteni kelt tésztát kemencés lángosként vagy langallóként is ismerheted. Ha teheted, kemencében süsd meg, ahogy anno nagyanyáink tették. Az íze utánozhatatlan. A feltétet kedvedre variálhatod, kerülhet a tésztára lila hagyma, paprika vagy akár kolbász is.
A kenyérlángos receptje:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 db közepes krumpli
- 2,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
A feltéthez:
- 20 dkg reszelt sajt
- 15 dkg szalonna
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
Az elkészítése:
A krumplit hámozd meg, vágd kisebb kockákra, és sós vízben főzd meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor puha, szűrd le, csepegtesd le, és még melegen törd össze.
Amíg hűl, a tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, és várd meg, amíg jól megemelkedik, és habos lesz a teteje. Keverd a krumplihoz, azórd hozzá a lisztet, add hozzá az olajat, majd dobj még hozzá ízlés szerint sót. A tésztát dolgozd össze, és meleg helyen keleszd körülbelül 45-50 percig.
Amikor a duplájára nő, simítsd olajjal kikent tepsibe. Arra ügyelj, hogy lehetőleg mindenhol egyforma vastag legyen. A tetejét villával szurkáld meg. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd nyolc-tíz percig.
Vedd ki a sütőből, majd kend meg a tetejét fokhagymás tejföllel. Szórd meg kis darabokra vágott szalonnával, hagymával, reszelt sajttal. Told vissza a sütőbe, és süsd még 10-15 percig. Akkor jó, ha a sajt ráolvad, a széle pedig kicsit barna.