A legizgalmasabb gyermeknapi és pünkösdi programok országszerte: van miből válogatni


A mennyei Kossuth-kifli receptje: dióval, vajas piskótából készül
Ünnepeld március 15-ét saját készítésű Kossuth-kiflivel! Az egyszerű, gyors és mutatós édesség Pozsonyból, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjéből indult hódító útjára 1840-ben. A különleges történetű süteményt ma már több változatban is ismerhetjük. Állítólag a névadó, Kossuth Lajos mandulával szerette legjobban. Népszerű dióval is, mi utóbbi változatot készítettük el.
A tészta nagy előnye, hogy sokáig megőrzi kiváló, pihe-puha állagát, nem szárad ki. Érdemes bele vaníliás cukrot és citromhéjat is tenni. Kisebb méretű pogácsaszaggatóval vagy pohárral is kiszúrhatod a tésztát.
Kossuth-kifli receptje
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 10 dkg dió
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 0.5 citrom héja
- a szóráshoz porcukor
Az elkészítése:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá. A sárgáját keverd ki jól, szinte krémesre a cukorral és a vaníliás cukorral, majd dolgozd össze a puha vajjal. A lisztet szitáld át, vegyítsd a sütőporral, és a tojáshabbal felváltva forgasd a tojássárgás masszába. Ekkor már csak spatulát használj. Végül mehet hozzá a reszelt citromhéj. A tészta sűrűbb lesz, mint a hagyományos piskóta.
Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy kenj ki vajjal, szórd meg liszttel, és simítsd bele a masszát. A tetejét hintsd meg a darált vagy durvára vágott dióval. Süsd 180 fokon körülbelül 25 perc alatt szép aranyságára. Mielőtt kiveszed a tepsiből, végezz tűpróbát. Ha a tésztába szúrt tűre nem ragad massza, kiveheted.
Várd meg, míg kihűl, majd pogácsaszaggatóval vagy kisebb pohárral szúrj ki a tésztából félhold formákat. Porcukorral megszórva kínáld!
A süti elkészítésében Bozóki Judit volt a segítségünkre.