Nincs karácsony Kevin nélkül, az ünnepek alatt legalább egy csatorna biztosan levetíti a Reszkessetek betörők valamelyik részét. A ház, melyben az eredeti klasszikust forgatták Macaulay Culkinnal, legalább olyan nagy érdeklődésre tart számot, mint a hamarosan mozikba kerülő legújabb remake. Fedezzük fel együtt Kevin McCallister egykori ünnepi főhadiszállását!

Egy hirtelenszőke, talpraesett kisfiú , aki karácsonykor magára marad egy amerikai középosztálybeli házban, és ez éppen kapóra jön két betörőnek. Vagy mégsem? Erről szól a Reszkessetek betörők, melynek helyszíne mind a mai napig vonzza a vérbeli Home alone-rajongók ezreit. Különösen így karácsony táján.

Hol is laktak McAllisterék?
Ha Te is kedvet kaptál, hogy látogatást tégy az ikonikus Reszkessetek betörők-házba, nincs más dolgod, mint repülőre ülni, és ellátogatni az amerikai Illinois megyébe, egy Winettka nevű kisvárosba, mely Chicagótól húsz mérföldre található. Vagy tarts velünk most egy virtuális házbemutatóra! A patinás, vöröstéglás György-korabeli ház 1920-ban épült, hat hálószobával és hat
fürdőszobával rendelkezik, fél holdnyi (kb 2500 négyzetméternyi) területen található, és többek között itt forgatták a Vanity Fair (Hiúság vására) filmváltozat több jelenetét is.

Az Igazi tulajok és egy rendező álmának beteljesülése
A ház a Reszkessetek betörők forgatása alatt Cynthia és John Abendshien tulajdona volt, akik 1988-ban vásárolták otthonukat 800 ezer dollárért. Ez annak idején egy teljesen átlagos kertvárosi ingatlan ár volt, és a pár akkor még nem sejtette, hogy kedvenc lakhelyük értéke hamarosan duplájára emelkedik majd. Megkereste őket ugyanis Chris Columbus rendező, aki egy karácsonykor otthon felejtett kisfiú történetéhez keresett megfelelő forgatási helyszínt.

– Nem volt könnyű dolgunk, rengeteg épületet megnéztünk- emlékszik vissza a rendező – olyan házat akartam találni, mely elég tágas ahhoz, hogy minden dublőr kényelmesen elférjen benne. Emellett legyen kívülről is mutatós, de egyben barátságos és meleg otthon, hiszen egy magára hagyott gyereknek kell magát jól éreznie benne karácsonykor.

Forgatás a házban
Szerencsére az Abendshien család belement az ajánlatba, és öt hónapon át egy egész filmes stábbal osztozott otthonán, így vált a ház a világ leghíresebb karácsonyi filmjének ikonikus helyszínéé. Bár a film nagy részét stúdióban és a New Trier Township Középiskola tornatermében forgatták (a rendező szerint a ház csatatérré alakítását nem tudták volna másképp kivitelezni a nagy térigény miatt), a család mégis eléggé beleolvadt a forgatási munkálatokba.

A család 2012-ig lakott a Reszkessetek betörők házban. A kültéri jelenetekhez külön toldották hozzá az épülethez a kis faházat, melyet később lebontottak. A beltéri jelenetek közül főleg a lépcsőházas, lépcsőfordulós, alagsori és padláson játszódó részeket forgatták helyben. Kevin híres lépcsőházas-szánkózós epizódjához speciális rámpát készítettek. Marissa Hopkins ingatlanügynök szerint a lépcsőház a valóságban nem igazán alkalmas ilyen mulatságokhoz, de a film emlékezetes jelenete kedvéért kivételt tettek. A film rajongói azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a ház helyiségeit, keresik az apró hasonlóságokat és eltéréseket a filmes jelenetek és a valóságos ház változásai közt. Nézzük végig mi is a ház egyes helyiségeinek sorsát!

Pillants be te is a házba! 

A lépcsőház
Ha szánkózásra alkalmatlan is a lépcsőház, mégis impozáns belépője az épületnek. A forgatásra az egész házat pirosba és zöldbe öltöztették, a ház belseje a valóságban azonban ennél sokkal letisztultabb külsőt mutat, kevesebb bútorral és kevesebb tarka tapétával. Columbus szeretett volna egy meleg, kissé kaotikusabb enteriőrt varázsolni, mely megfelel egy zsibongó, gyerekes nagycsaládnak, ezért eszközölte ezeket a változtatásokat a díszletben. A stúdióban felvett részek is az eredeti ház berendezését követték.

A konyha
A konyhai jelenetben a család este pizzát vacsorázik, mielőtt másnap elutaznak. A konyha elrendezése is másolata a házénak, bár természetesen kissé zsúfoltabb és rendetlenebb. A korabeli képeken a konyha világosnak és tisztábbnak tűnik. Napjainkban patyolatfehér konyhabútorral egészítették ki. A hatalmas, világos teret biztosító ablakok viszont a régiek.

A nappali
A híres nappalis jelenetben Kevin jégkrémet eszik és közben fekete-fehér filmet néz. A nappali napjainkban kevésbé díszített és helyet foglal benne egy impozáns zongora is. A ház többi részével együtt a nappali is teljes felújításon esett át 2012-ben.

A háló
Az újra festés és átalakítás nem viselték meg a híres családi hálót, melynek változatlanul meghatározó része a hatalmas, baldachinos ágy.

A remake helyszíne
A 2021-es változatot nem a híres házban forgatták, hanem egy Montreál kertvárosában álló családi házat választottak a havas, karácsonyi hangulathoz. A történet azonban továbbra is Chicagóban játszódik. Ha mégis az eredeti ház érdekel bennünket, ezen a címen megtalálhatjuk: 671Lincoln Ave, Winnetka.

De ne lepődjünk meg, ha az ott lakók esetleg nem látnak minket szívesen, és – főleg karácsony táján, amikor a rajongók lepik el a környéket. Ilyenkor könnyen hasonló fogadtatásban részesülhetünk, mint a filmbéli pórul járt betörők.

Ha nagy rajongója vagy a Reszkessetek betörőknek, akkor is nézd meg ezt az összeállítást, mert valószínű, neked is szolgál meglepetéssel!

Fotó forrását itt találod!