Nincs karácsony Kevin nélkül! A Reszkessetek, betörők! 1990-ben debütált a mozikban, azóta pedig minden évben legalább egy csatorna műsorára tűzi a szeretet ünnepén. Generációk nőttek fel a filmen, ami Macaulay Culkint egy csapásra az egyik legnagyobb gyereksztárrá tette. A karácsonyi vígjátékot képtelenség megunni. Összeállításunk után lehet, hogy egy kicsit más szemmel nézed majd legközelebb a filmet.

1. Kevin szerepét egyenesen Macaulay Culkinra írták, a film készítői mégis több mint 100 gyereket megnéztek a forgatás megkezdése előtt. Mindezt azért, hogy a lehető legjobb szereplőt válasszák ki.

via GIPHY

2. Nem Macaulay volt az egyetlen Culkin a filmben. Testvére, Kieran is feltűnt a szórakoztató moziban. Kevin unokatestvérét, Fullert alakította. Bár nem futott be olyan karriert, mint testvére, a mai napig forgat.

3. Ha pedig már a gyermekszereplőknél tartunk, a Kevin húgát, Megant alakító Joan Micklin nem a vásznon, hanem a tatamin lett igazán sikeres. 1996-ban és 2000-ben is részt vett az olimpián, az amerikai judósokat erősítette.

4. Az egyik betörő szerepére Robert de Nirót szemelték ki a film készítői, de ő ugyanúgy nemet mondott, mint Danny deVito. Joe Pesci viszont vállalta a felkérést.

via GIPHY

5.  Fő a hitelesség: Joe Pesci mindent megtett azért, hogy Macaulay Culkin tényleg féljen tőle. Ezt néha kegyetlennek tűnő módszerekkel sikerült elérnie. Egyszer megfenyegette a fiút, hogy meg fogja harapni az összes ujját, és az egyik próba során valóban meg is tette.

6. Joe Pesci korábban is leginkább akciófilmekben szerepelt, így nem volt hozzászokva a családbarát filmek forgatásának légköréhez. Gyakran használt csúnya szavakat, ami miatt a rendezőnek sokszor figyelmeztetnie is kellett.

7. A McCallister család háza Illinois államban, Winnetkában, a Lincoln Avenue 671. szám alatt található, évtizedek óta igazi turisztikai látványosságnak számít. 1920-ban épült, és az elmúlt években nagy átalakításokon esett át. Egyébként a forgatások alatt a tulajdonosok is ott éltek, meghúzták magukat egy eldugottabb lakrészében.

via GIPHY

8. Bár a történet szerint a McCallister család Párizsba utazott, a film reptéri jeleneteit Chicagóban forgatták. A francia luxusüzleteket pedig egy helyi középiskola kosárcsarnokában rendezték be.

9. Emlékszel a pókra, ami Marv arcán mászott? Nos, az igazi volt. Daniel Stern úgy gondolta, hogy így igazán valósághű a jelenet. A sikoly viszont nem volt valódi, csak tettette, mert nem akarta, hogy szegény állat megijedjen.

via GIPHY

10. A Reszkessetek, betörők! igazi kasszasiker volt, a premier utáni hétvégén 17.081,997 dollár bevételt hozott. A film 12 hónapig tartotta első helyét a toplistán, és a következő év júniusáig maradt a top 10-ben. Minden idők legsikeresebb karácsonyi filmjének számít.

Ha rajongaz a karácsonyi filmekért, ez a kvíz nem okozhat nehézséget számodra!

Karácsonyi filmes kvíz: Te mennyire tudod a helyes választ?