Főleg német nyelvterületen szokás a Márton-napi lámpás felvonulás, de ma már itthon is egyre több óvodában és iskolában szerveznek ilyen programot. A befőttesüvegből készült lámpást a gyerekek maguk is elkészíthetik otthon is. A lámpást állítsátok ki az ablakba a sötét őszi délutánon! A könnyebb kezelhetőség érdekében legjobb, ha elektromos mécsest tesztek bele.

Márton-napi lámpás készítése

Amire szükség lesz:

  • 1 befőttesüveg
  • 1 mintás szalvéta (lehetőleg egyrétegű, vastag)
  • dekupázsragasztó
  • ecset

Elkészítése:

1. A befőttesüvegeket mosd és szárítsd meg. A szalvétából vágj ki egy négyzetet, vagy ha szeretnéd, a figurákat is kivághatod.  Legjobb, ha egyrétegű, vastag szalvétát használsz, de ha csak olyanod van, amely több rétegből áll, csak a legfelső réteget használd.

2. Az üveg felét kend be ragasztóval. A mennyiséggel legyél óvatos: használj eleget, de ne túl sokat. A lényeg, hogy egyenletes rétegben tudd felvinni az üvegre, és ne csöpögjön. A művelethez nagyméretű ecsetet használj.

3. Fektesd az üveget az asztalra a ragasztós felével felfelé, és egyengesd el rajta a kivágott szalvétát. A szalvéta közepét helyezd először a ragasztós felület közepére, és onnan simítsd el kétoldalt lefelé. A széleket különös gonddal igazgasd el az üvegen.

4. Kend el a ragasztót a szalvétán! Először a széleken menj végig, utána pedig a szalvéta egész felületén. Nagyon óvatosan, könnyed mozdulatokkal dolgozz, hogy össze ne gyűrd a szalvétát.

5. Ismételd meg a műveletet a másik oldalon is. Az üvegeket legalább egy napig hagyd száradni, mire a fehér ragasztó elveszíti a színét, és szép fényes lesz. A nyakát díszítheted szalaggal vagy madzaggal, de anélkül is szép. Tegyél bele egy mécsest, és tedd ki az ablakba, vagy vidd magaddal a Márton-napi lámpás felvonulásra.

Az eredeti angol nyelvű leírást itt találod. Itt pedig videón is részletesen megnézheted, hogyan készíül a lámpás (szintén angolul).