Kézműves hagyományok, pünkösdi királyválasztás, bölényszafari – színes családi programok a
Meseszép karácsonyi díszek porcelángyurmából: elegáns, hófehér girlandot is készíthetsz belőle
A porcelánfehér főzött gyurmát nem bonyolultabb elkészíteni, mint a só-liszt változatot, mégis fényesebb, világosabb, egyenletesebb, szebb a végeredmény. Ünnepi díszeknek is tökéletes alapja lehet. A csillagos girland jól mutat akár a karácsonyfán, akár a konyhában vagy a nappaliban. Gyereket is bevonhatsz a kézműveskedésbe. A gyurmához nagyobb kiszerelésű szódabikarbónát érdemes vásárolni. A díszek levegőn száradnak meg egy-két nap alatt.
Hozzávalók a porcelán gyurmához:
- 2 bögre szódabikarbóna
- 1 bögre kukoricakemenyítő
- 1 és negyed bögre víz
- csillámpor, illóolaj (elhagyható)
A girlandhoz:
- kiszúró
- szalag vagy madzag
Az elkészítés menete:
A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt szórd egy lábosba, öntsd hozzá fokozatosan a vizet, majd kézi habverővel keverd simára a masszát. Kis lángon kezdd melegíteni, és addig főzd kevergetve, amíg jó sűrű, vagyis gyurmához hasonló állagú nem lesz. Ekkor már érdemes spatulára vagy fakanálra váltani.
Amikor a massza összeáll, tedd át sima felületre, és fedd le nedves konyharuhával. Ha kihűl, nyújtsd ki, ezt a műveletet érdemes szilikonlapon végezni. Szaggasd ki csillag mintájú kiszúrókkal. A formát mártsd keményítőbe szaggatás előtt.
A csillagokat lyukaszd ki, majd szárítsd meg a levegőn egy-két nap alatt. Sokan teszik sütőbe 70-80 fokra, de könnyen megbarnul.
Amikor a csillagok megszáradnak, fűzd fel őket, és már dekorálhatsz is.
Variációk porcelángyurmára:
A gyurmából különféle formákat készíthetsz. A masszába pedig keverhetsz csillámport vagy akár illóolajat. A gyurmán végigmehetsz mintás nyújtóhengerrel, formázhatod keksznyomdával is.
Ezt is próbáld ki!
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!
Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/anyanetmagazin/