A porcelánfehér főzött gyurmát nem bonyolultabb elkészíteni, mint a só-liszt változatot, mégis fényesebb,  világosabb, egyenletesebb, szebb a végeredmény. Ünnepi díszeknek is tökéletes alapja lehet. A csillagos girland jól mutat akár a karácsonyfán, akár a konyhában vagy a nappaliban. Gyereket is bevonhatsz a kézműveskedésbe. A gyurmához nagyobb kiszerelésű szódabikarbónát érdemes vásárolni. A díszek levegőn száradnak meg egy-két nap alatt.

Hozzávalók a porcelán gyurmához:

  • 2 bögre szódabikarbóna
  • 1 bögre kukoricakemenyítő
  • 1 és negyed bögre víz
  • csillámpor, illóolaj (elhagyható)

A girlandhoz:

  • kiszúró
  • szalag vagy madzag

Az elkészítés menete:

A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt szórd egy lábosba, öntsd hozzá fokozatosan a vizet, majd kézi habverővel keverd simára a masszát. Kis lángon kezdd melegíteni, és addig főzd kevergetve, amíg jó sűrű, vagyis gyurmához hasonló állagú nem lesz. Ekkor már érdemes spatulára vagy fakanálra váltani.

Amikor a massza összeáll, tedd át sima felületre, és fedd le nedves konyharuhával. Ha kihűl, nyújtsd ki, ezt a műveletet érdemes szilikonlapon végezni. Szaggasd ki csillag mintájú kiszúrókkal.  A formát mártsd keményítőbe szaggatás előtt.

A csillagokat lyukaszd ki, majd szárítsd meg a levegőn egy-két nap alatt. Sokan teszik sütőbe 70-80 fokra, de könnyen megbarnul.


Amikor a csillagok megszáradnak, fűzd fel őket, és már dekorálhatsz is.

Variációk porcelángyurmára: 

A gyurmából különféle formákat készíthetsz. A masszába pedig keverhetsz csillámport vagy akár illóolajat. A gyurmán végigmehetsz mintás nyújtóhengerrel, formázhatod keksznyomdával is.

Ezt is próbáld ki! 

Ha van otthon színes fonalad, kartonod és néhány gombod, nincs akadálya, hogy ilyen csodás karácsonyfát készíts!