Idén talán sok helyen elmarad a Márton-napi lámpás felvonulás, mégis érdemes elkészítenetek otthon ezt a könnyű és nagyon dekoratív őszi mécsest.

Az őszi lámpás készítésének egyik titka, hogy nem frissen szedett, hanem anyagból készült leveleket kell használni hozzá, a valódi levél ugyanis nagyon nehezen ragad meg a befőttesüvegen. Fontos még azt is, hogy az üveg teljesen tiszta legyen: ezért használat előtt mosd meg, majd töröld át gyógyszertári alkohollal, hogy minden zsírt eltávolíts a felületéről.

Amire szükséged lesz:

  • 4-5 darab anyagból készült levél
  • 1 kisebb befőttesüveg
  • fehér színű folyékony ragasztó
  • ecset
  • mécses

Az őszi lámpás elkészítése:

Lapítsd ki a leveleket. Ha valamelyik oldalukon lehúzható műanyag fólia található, távolítsd el.

Alaposan tisztítsd meg a befőttesüveget: mosd el mosogatószeres szivaccsal, szárítsd meg, majd töröld át alkohollal. Amikor ezzel készen vagy, ügyelj rá, hogy már ne érintsd meg az oldalát, ugyanis ha zsírral szennyeződik, nem tapadnak rá a levelek.

Ecset segítségével vidd fel a folyékony ragasztót az üvegre, és hagyd száradni 10-15 percig. Így jobban ragad.

Erősítsd a leveleket az üvegre. Ha valamelyik sarkuk nehezebben tapad, kézzel vagy az ecsettel nyomd az üveghez erősebben, de ne adj hozzá még több ragasztót. Hagyd a leveleket az üveghez kötni. Leggyorsabb, ha 15-20 percre a ventilátor elé állítod az üveget, ha erre nincs mód, pihentesd egy órát.

Újra kend be ragasztóval az egész üveget, a leveleket is. Egy éjszakát hagyd száradni, így reggelre minden fehérség felszívódik róla.

Helyezz bele mécses gyertyát, és állítsd az ablakba vagy az ajtó elé a gyönyörű őszi lámpást.

Képek forrása: One Little Project

A Márton-naphoz a lámpás felvonulás mellett számos hagyomány kapcsolódik. Ismerj meg minél többet?

Márton-napi hagyományok: vond be a gyerekeket is!