Kezdetét vette a karácsonyi időszámítás, minden nappal közeledünk az ünnepekhez. A gyerekek különösen elevenek és izgatottak, a felnőttek idegesek az ünnepi előkészületek miatt. A karácsonyra hangolódás nem mindig egyszerű. Íme néhány mentőötlet, hogyan tedd emlékezetessé az adventi időszakot gyerkőceid számára!

Az advent a várakozásról szól. A keresztény hívők várják Krisztus születését, a nem hívők pedig a szeretet ünnepére készülnek. Egy várakozás akkor szép, ha közös élményekkel tesszük emlékezetessé. Azok lehetnek a legmaradandóbbak, melyekre nem is gondolnánk.

karacsonyi_jotekonysag

1. Jótékonykodjatok!
Tanítsd meg gyermekednek, hogy a karácsony nem csak az ajándékbeszerzésről szól, hanem ő is szerezhet örömet másoknak. Egy doboznyi apróság, használt játék, ruha nem kerül sokba, mégis nagy segítség a rászorulóknak. Gyermeked pedig minden bizonnyal élvezni fogja a szortírozást, válogatást, csomagolást. Teremts szokást az adakozásból!

forro_csoki

2. Készítsetek forró csokoládét!
Remek hangulatteremtő egy bögre forró csokoládé, melynek elkészítéséhez a régóta polcon heverő csokoládék, csokimikulások prímán felhasználhatóak. Készítsétek el együtt a melengető, forró italt egy zimankós, barátságtalan munkanap után, amikor mindenkinek jólesik az édes kényeztetés! Tejszínhabbal, pillecukorral díszíthető.

karacsonyi_dalok

3. Válogassatok karácsonyi zenéket
Állítsatok össze karácsonyi válogatást kedvenc számaitokból! A dalok szólhatnak a sötét, borús hétköznap reggeleken, hogy felvidítsanak, vagy lefekvés előtt, amikor megállapítjátok, hogy már csak eggyel kevesebbet kell aludni karácsonyig!

karacsonyi_filmek

4. Nézzetek meg együtt egy karácsonyi mozifilmet!
Remek hétvégi program lehet a közös karácsonyi mozizás. Keressetek egy hangulatos gyerekfilmet vagy rajzfilmet a repertoárban, melyről később is tudtok majd beszélgetni vagy rajzolni! Idén kitűnő választás a Kis Herceg legújabb rajzfilmverziója, mely megfelelő előkészítéssel és meseolvasással hasznos és elgondolkodtató élményt adhat a várakozás és advent fontosságáról.

karacsonyi_sutemeny

5. Tegyetek együtt valami jót!
Akár közös adventi jelmondat is lehet, hogy ebben az időszakban a család minden tagja igyekszik valami jót tenni másokkal. Például süteményt viszünk a szomszéd néninek, megsétáltatjuk az idős, beteg bácsi kutyáját vagy igyekszünk kedvesebbek  lenni egymással. Ez az a tevékenység, melyet valamilyen formában a hét többi napján is bátran bevezethetünk.

mezeskalacshaz

6. Süssetek mézeskalácsházat!
Ha karácsony, akkor mézeskalács. Nemcsak díszek formájában kerülhet a fára, hanem készíthetünk mesebeli házikót is belőle. Eléggé időigényes, de megfelelő, letölthető mintákkal formás kis házikókat fabrikálhatunk a karácsonyfa alá.

betlehem

7. Készítsetek betlehemet!
Bármilyen anyagból és hozzávalóból csinálhattok betlehemet, nem a minősége vagy a tökéletessége a lényeg, hanem, hogy együtt dolgozzatok rajta. Elkészítése közben feleleveníthetitek a karácsony történetét, majd a kész betlehemet körülülve a gyerekek ismételhetik el a sztorit.

karacsonyi_vilagitas

8. Számoljatok kivilágított házakat, karácsonyfákat!
Remek adventi játék lehet hazafelé autózás közben a kivilágított házak számolása. A gyerekek imádják a karácsonyi fényeket, és a hosszabb úton is leköti őket. Ha szenteste vagyunk úton, variálhatjuk a játékot, és fények helyett számolhatunk egyenesen karácsonyfákat!

olvasas

9. Olvassatok együtt ünnepi történeteket!
Minden estére egy csodaszép karácsonyi történet, és máris megvan az elveszett karácsonyi hangulat! Érdemes előre összeállítani egy listát azokról a történetekről, melyeket hallani szeretnétek, illetve be is oszthatjátok, hogy az adott estén a család mely tagja olvas fel. Fontos, hogy a mesélésből mindenki kivegye a maga részét! Ötletek karácsonyi mesékre: Önző óriás, A kis gyufaáruslány, A boldog herceg, A hókirálynő, A kék madár.

karacsonyfa

10. Beszélgessetek a várakozásról!
Az advent tehát várakozás. Várakozás a karácsonyra, Jézus születésére, ha úgy tetszik. A programok mellett szánjatok rá időt, hogy átbeszéljétek, miért is fontos türelmet és várakozást tanulni a rohanó, mindent azonnal akaró világunkban. A család minden tagja elmondhatja, neki mi a legnehezebb a türelmes várakozásban. Így díszekkel, zenékkel, lelki és testi útravalókkal érkeztek meg szentestére a karácsonyfa alá.

Jász Veronika