
Ropogós házi granola: egészséges reggeli rohanó napokra
A házi granola tápláló reggeli, ami kifejezetten jól jön akkor, ha sietni kell az iskolába vagy a munkába. Az alapja zabpehely, ami hosszú időre biztosít jóllakottságot. Akkor az igazi, ha tele van különféle magokkal és aszalványokkal. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A házi változat ráadásul nincs tele cukorral és adalékanyagokkal.
A kész granolát sokféleképpen felhasználhatod, keverd joghurtba friss gyümölcsökkel, vagy tálald tejjel, esetleg valamelyik növényi itallal. Sőt, önmagában nassként is fogyaszthatod.
Házi granola recept
Hozzávalók:
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg mandula, dió, mogyoró, kesudió – keverve vagy külön-külön
- 5 dkg magvak: napraforgómag, tökmag, szezámmag, chia mag
- 10 dkg aszalt gyümölcs mazsola, áfonya, sárgabarack, datolya
- 2 evőkanál kókuszreszelék (opcionális)
- 4 evőkanál méz
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a dióféléket és a magvakat. Ha szereted a fahéjat, azt is dobj hozzá.
Egy kisebb edényben olvaszd fel a kókuszolajat és keverd össze a mézzel. Öntsd ezt a keveréket a száraz összetevőkhöz, és jól keverd össze. Ügyelj arra, hogy mindenhol bevonja a magvakat, aszalványokat.
Terítsd egyenletesen a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 20-25 percig, 10 percenként átforgatva, hogy a granola mindenhol aranybarna legyen.
Ha kész, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Végül keverd hozzá az aszalt gyümölcsöket és a kókuszreszeléket.
A kész granolát légmentesen zárható edényben tárold. Szobahőmérsékleten hetekig eláll.
A zabpelyhes kekszet is gyorsan elkészítheted, és akár a tízórais dobozba is kiváló.
Villámgyors banános, zabpelyhes keksz: tízórais dobozba is tökéletes