Gőzerővel beindult az oktatás a Logiscoolban: kurzusok, hazai és nemzetközi
Mit vigyen a gyerek a suliba? Egészséges tízórai 10 perc alatt
Amikor beköszönt a suliszezon, már fogom a fejemet, mert tudom, hogy mostantól 10 hónapon át törhetem a fejem azon, mi kerüljön a tízórais csomagba. Biztosan sok szülő van így, hiszen mégsem mindegy, mit eszik a csemete délelőttönként.
Egyrészt legyen változatos, hiszen a zsemle-felvágott duó roppant unalmas tud lenni néhány hét után. Aztán arra is gondolni kell, hogy az ebédet a finnyás gyerek nem feltétlenül eszi meg, így aztán sokszor a tízórai a napi táplálék, szóval tápláló kajára van szükség. És jó lenne, ha egyszerre lenne egészséges és a gyerkőc kedvére való is, ami válogatós kölykök esetében ismét nehézség.
Ismerős probléma ugye? Pláne, hogy amikor hazaesel a munkából, a legkevésbé arra van energiád, hogy a srácok kívánsága szerint megalkosd a másnapi tízórait. Ha van idő, akkor érdemes kísérletezgetni a zabkekszekkel, müzliszeletekkel, mert azok finomak, táplálóak, egészségesek és ami fő, el is fogynak a suliban. 🙂 De kétségtelenül időigényesek.
Itt most mutatok nektek egy olyan tízórai tippet, amit pikk-pakk el tudtok készíteni, isteni finom, igazi energiabomba, egészséges és még a finnyás gyerekek is imádják. Nálunk így van és az osztálytársak sem szokták visszautasítani.
Tízórai gyümölcsszelet
Hozzávalók:
- 10 dkg datolya
- 15-20 dkg zabpehely (amit érdemes apróra darálni)
- 2-3 evőkanál mogyoróvaj
- 3-4-5 evőkanál méz
- fél maréknyi aszalt szilva
- fél maréknyi mazsola
- fél maréknyi vörös áfonya
- 1-2 kocka étcsokoládé (min. 70%-os) apróra vágva
A zabpelyhet daráld apróra, majd dobáld hozzá az aszalványokat. A legjobbak a lédús gyümölcsök, ezeket lehet variálni, én datolyát, aszalt szilvát, meggyet, áfonyát, mazsolát szoktam használni. A gyümölcsök után mehet a gépbe az összes többi hozzávaló, aztán már pörgetheted is, amíg össze nem áll. Mogyoróvajból használtam már a sima és a darabos változatot is, mindegyik jól működik.
Miután a csoki még gyermekbarátabbá teszi, dobhatsz bele egy keveset, és kanalazd hozzá a mézet is. Figyelj az anyag textúrájára, az a lényeg, hogy a massza összeálljon.
Az anyagot aztán sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni, egyenletesen belelapítgatni és bedugni a hűtőbe. Néhány órás pihenő után már szépen tudjátok szelni, és tehetitek is az uzsis dobozba. Érdemes este összedobni, aztán reggel kivenni a hűtőből, és csomagolható is a sulis csemege.
Elrontani nem lehet, variálhatjátok kedvetekre a gyümölcsöket, az adagra viszont érdemes figyelni, mert kapós darab. 🙂