Balaton, faház sok szúnyoggal, emeletes ággyal, kemping, bográcsozás, lángos, hajókázás… Ha becsukom a szemem, nekem először ezek a képek villannak fel gyermekkorom, azaz a ’80-as évek nyarairól. Látom még magam előtt a fonyódi sátortábort, a balatongyöröki mólót, a keszthelyi strandot. Sokan vállalati üdülőkben pihentek két hétig, tengerpartról pedig akkor még csak álmodoztunk. Ha te is szeretsz nosztalgiázni, segítünk felidézni a régi nyarakat.

Mini papírtérkép
Fiaimnak már furcsa lehet, de akkor még nem volt GPS, hogy tájékoztasson, épp merre forduljunk… Volt viszont összehajtogatható térkép, ami a legkisebb helyre is elfért. Ha mégsem tudtunk eljutni A-ból B-pontba, simán kiszálltunk megkérdezni egy idegent.

Képeslap
Küldtünk lapokat szülőkkel a nagyszülőknek, táborból anyának, apának. Lehet, hogy mi előbb hazaértünk, mint a gondosan megírt és megcímzett lap, ami a legtöbbször naplementét ábrázolt.

Walkman
Akkor még ez is nagyon menő dolognak számított! Én az elsőt a ’80-as évek végén kaptam a kanadai rokonoktól. Utána évekig erről hallgattam a nyaralós, tábortüzes dalokat. Azokat pedig többnyire a rádiós kívánságműsorokból vettem magnószalagra.

Fényképezőgép
Ma már kedvünkre kattintgatunk a fényképezőgéppel. A nem túl jól sikerül képeket rögtön töröljük, a többit gépre mentjük, vagy feltöltjük az Instára. Ha a ’80-as években voltál gyerek, biztos, hogy emlékszel még arra, hogy a filmtekercsek előhívása legalább egy hétig tartott. A képek többsége ferdére sikerült vagy épp odatettük az ujjunkat a lencse elé…

Utcai telefonfülke
Akkor még nem volt WhatsApp, FaceTime, Skype, hogy akár élőben osszuk meg szeretteinkkel a csodás pillanatokat. Még vezetékes telefonok is elvétve akadtak a háztartásokban. Nagy szónak számított, ha telefonfülkéből elértük apát vagy anyát a szomszédoknál.

Böhöm bőröndök
Már a pakolás is nagy kihívás volt, hisz nem voltak gurulós bőröndök, így apáink cipelték kézben az összepakolt cuccokat. Ja, a régi bőröndünk szinte pont így nézett ki, és kulccsal nyílt.

Stranddivat
Nagyokat mosolygok, amikor a régi nyári fotókon látom: az apukák fehér zoknit viseltek szandállal. Az anyukák és a nagymamák pedig vizes zsebkendőt tettek a fejükre a strandon, hogy megelőzzék a napszúrást. Az övtáska ugyanúgy hozzátartozott a mindennapos strandviselethez, mint a műanyag, vízálló pénztároló.

Ha most tervezel nyaralást, ráaádsul a gyereket is vinnéd, ez tökéletes választás lehet. 

Lazítás és aktív kikapcsolódás: ilyen egy igazán családbarát miniszabi a Hétkúti Wellness Hotelben