Soha nem volt még ennyi kiváló minősítésű strand a Balatonon: a legjobbnak járó elismerést Csopak Községi Strandja kapta.

Kisebb a különbség a fizető és a szabadstrandok között

Idén 35 balatoni strand nevezett a minősítő versenyre, amelyből 16 nyerte el a maximális, ötcsillagos minősítést, 14 fürdőhely négycsillagos lett, 5 pedig háromcsillagos zászlót kapott.
Balassa Balázsa a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, az elmúlt években és idén rendkívüli mértékben fejlődtek a magyra tenger fürdőhelyei. Az is látható, hogy egyre kisebb a minőségi különbség a fizetős és ingyenes strandok szolgáltatásaiban.  Több szabadstrandon még most is folynak a munkálatok.

Szigorú kritériumok
A Balatoni Szövetség 15 évvel ezelőtt kezdte el a strandminősítést. A minősítés során a bizottság vizsgálta egyebek közt a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokat, például pelenkázó, családi öltöző megléte. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző) is. Értékelési szempont volt a mozgáskorlátozottak fürdési lehetőségének megteremtése is.

Egyre többen két keréken
Egyre kerékpár-barátabb a Balaton-régió, de még sok a tennivaló. Az elmúlt években évi 10-15 százalékkal nőtt a térségben a kerékpárosok száma, ami egyelőre csak a kompforgalom adataiból mérhető – mondta hangsúlyozva, hogy a kerékpáros-turizmusra úgy kell tekinteni, mint egy üzletre, amely megteremtheti a nyolc hónapos balatoni szezont.

Ezek a legjobb strandok:
1. Vonyarcvashegy, Lidó strand
2. Balatongyörök, községi strand
3. Gyenesdiás, Diási Játékstrand
4. Szigliget, községi strandfürdő
5. Balatonfüred, Kisfaludy strand
6. Alsóörs, községi strand
7. Balatonfüred, Esterházy strand
8. Csopak, községi strand
9. Keszthely, városi strand
10. Balatonalmádi, Wesselényi strand
11. Balatonberény, községi strand
12. Balatonföldvár, Keleti strand
13. Balatonakali, községi strand
14. Badacsonytomaj, városi strand
15. Balatonlelle, Napfény strand
16. Balatonboglár, Platán strand

Idén négy különdíjat osztottak ki. A Balaton családbarát strandja idén a gyenesdiási Diási Játék Strand lett, a legsportosabb strand az Ábrahámhegy Községi Strand, a leginkább kerékpáros-barát strand a vonyarcvashegyi Lido Strand, a legjobb szabad strand pedig a balatonboglári Platán Strand.

Imádod a Balatont? Akkor ne hagyd ki ezt a kvízt! 

Kvíz: mennyire ismered a Balatont? Tedd próbára tudásodat!