Strandon, nagyinál, otthon, esti mesének mindig kell, hogy legyen egy igazán jó könyv a tarsolyunkban. Szülőként nem kis kihívást jelent, hogy a megfelelő kötetet adjunk csemeténk kezébe, vagy izgalmas, értékes meséket olvassunk neki. Az Ünnepi Könyvhétre a kiadók jobbnál jobb gyerekkönyvekkel rukkoltak ki. A Manó Könyvek köteteivel garantáltan tartalmasabbá teheted csemetéd szünidejét, ezt az öt remek könyvet bátran ajánljuk a legkisebbeknek és az iskolásoknak. Ja, és akár a bőröndbe is elférnek, ha épp nyaralásra pakolsz. 


Kisiskolásoknak

Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság

Végre egy újabb, igazán jó focis könyv! Két focistapalánta mellett nálunk a nyár nagy kedvence egyértelműen Az erdei focibajnokság.  Napok óta Nagy László Krisztián kötetével fekszünk, és várjuk, mi történik a Végtelen-erdőben és a Bundásligában. Igazán élvezetes, humoros olvasmány minden ifjú focirajongónak. Ezúttal is nyerő, hogy állatok a főszereplők. Sokat elárul az is, hogy a kötet vezeti a Manó Könyvek eladási toplistáját.

Bővebben: Nagy az izgalom a Végtelen-erdőben. Első alkalommal rendezik meg az állati focibajnokságot, azaz a Bundásligát. Csapatkapitányuk, Karotta vezetésével a Káposztás-réti nyulak is készülnek a bajnokságra, ahol a legfélelmetesebb ellenfelekkel szemben kell helytállniuk. Vajon van esélyük Sunyi Sanyi és a rókák ellen? Legyőzhetik a sünöket a Tüskecsarnokban? Vagy úgyis Acsar és a Lompos FC viszi haza a kupát? A nyusziknak minden leleményességükre szükségük lesz, hiszen az ellenfelek közül nem mindenki tartja be a játékszabályokat. A mulatságos, fordulatos és szórakoztató kalandregény a futball világába vezeti be a gyerekeket, de a focis kiszólásoknak, vicces áthallásoknak köszönhetően a felnőtteknek is sok-sok kellemes pillanatot tartogat. Az erdei állatok Egri Mónika rajzain elevenednek meg.

Ruff Orsolya: A Zöld macska és a titkos átjáró
Ugyancsak fordulatokban gazdag regény, amit élvezettel lapoznak majd a krimirajongó kisiskolások. Aki olvasta a Zöld macska titkát, sejthette, hogy jön a folytatás. Visszatérnek a főszereplők, biztos, hogy minden gyerkőc talál kedvencet, akivel könnyen azonosul.

Bővebben: Különös dolgok történnek a városban: titokzatos alak lopakodik a régiségboltban, Virág nagymamájához betörtek, egy öreg sün tűnik fel a házban, két gyerek rejtőzik egy nagy, zöld ládában, és valaki eltömítette gesztenyével a nagyi autójának kipufogóját. Hogy kerül ide a Hét Domb vidékéről egy menyét, és sikerül-e Zizinek, a talpraesett macskának hazajutnia, hogy megmentse az erdőt? Ebben az újabb izgalmas kalandregényben felbukkan egy édesszájú hentes, egy vérmes nagymama, és Zizi és barátai addig nem nyugszanak, míg ki nem fürkészik az igazi zöld macska titkát.

Ovisoknak

Mechler Anna: Bernát, a mentőautó

Ha gyermeked imádja a járműveket, ennek a kötetnek ott helye a könyvespolcán. Bartoló, a markoló, Jonatán, a kamion, Zebulon, az autódaru, Tóbiás, a kukásautó után ideje, hogy a kicsik megismerjék Bernátot, a mentőautót!

Bővebben: Újabb közlekedési eszközzel bővült a Kerék mesék sorozat járműparkja: megérkezett Bernát, a mentőautó! Egy mentőjármű élete csupa kaland; hol baleseti sérülteket szállít, hol nehezen lélegző betegeket – olykor maga is életet ment, de elkísérhetjük a havas erdő szélére, az autópályára vagy a mentősofőrök versenyére is. Vajon milyen titkokat rejt a mentőállomás? És ki lehet az, aki néha, váratlanul megjelenik Bernát vezetőfülkéjében? A történetek nemcsak szórakoztatnak, de rengeteg hasznos dolgot megtanítanak a mentősök munkájáról. A tizenkét izgalmas mesét Mechler Anna írta, és Hajba László részletgazdag rajzai keltik életre. Ajánljuk a villogós autók rajongóinak – nem fognak csalódni!

 

Finy Petra: Óvodások kézikönyve
Most nagyon aktuális, hisz a leendő kiscsoportosok és szüleik már kezdenek készülődni a nagy kalandra. Valljuk be, bennünk talán sokkal nagyobb a drukk, mint a kicsikben. Jól jön tehát egy kis segítség, hogy könnyebb, gördülékenyebb legyen az ovikezdés. Főleg, ha az első gyermeked készülődik az oviba. Finy Petra ezúttal is könnyed, humoros stílusa magával ragadja az olvasókat. A könyvbe ráadásul a legkedvesebb ovis emlékeket is gyűjtheted.

Bővebben: Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát. Az óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van.

Farkas Nóra: Apa szeret!
Ez a kötet igazi hiánypótló kiadvány, végre az apukák kerülnek reflektorfénybe. A szerző kedvesen mesél róluk, a szeretetükről, a szeretetnyomok kereséséről. A könyvet már a kisovisok is megértik. Ám az én nagyobbacska fiaim is örömmel hallgatták, majd vidáman ragasztgatták a képeket a könyv hátuljába saját magukról és apukájukról.

Bővebben: Hányféleképpen mutatkozhat meg apa szeretete? Honnan tudhatja Pötyi, hogy az apukája akkor is gondol rá, ha épp nincsenek együtt? Vajon mi a közös a tőle kapott játéknyusziban, a hűtőben lapuló málnában és a délutáni labdázásában? Hogyan köti össze őket a mosolyuk, és miért olyan fontosak az együtt átélt pillanatok? Ebből a bájos rajzokkal illusztrált csodaszép történetből – amelyben Pötyi és az anyukája nyomozós játékba kezdenek, hogy felkutassák apa szeretetnyomait – minden kiderül. A kicsiket játékos feladatok és kitölthető oldalak is segítik abban, hogy megértsék, mitől különleges az apai szeretet.

Itt is találsz még további izgalmas könyveket, nézz körül!