Ha tartunk a változékony időjárástól, de nem szeretnénk lemondani a balatoni nyaralásunkról, Balatonboglár mindig jó választás. Itt kicsik és nagyok is megtalálják számításukat, napsütésben, esőben egyaránt. Még nem késő egy hétvégi villámvakációt vagy akár egy egynapos kiruccanást beiktatni a nyár utolsó hónapjára.

Nem hiába családi nyaralóhely Boglár. Vidékiesebb és nyugodtabb, mint a nyüzsgő Balaton-parti városok, mégsem unatkozik itt senki. Az elmúlt pár évben különösen sok fejlesztésen ment keresztül, nem csoda, hogy közkedvelt nyaralócélpont lett.

Platán strand, ahol felhős időben is találsz programot
Nem kell az időjárás-előrejelzést bújni, ha a Platánra indultok strandolni. A hosszan elnyúló, tágas szabadstrand platánfái elég árnyékot szolgáltatnak a déli napsütésben. Akkor sem szükséges hazarohanni, ha elbújik a nap. Fedett éttermek, bárok, büfék, kávézók sokasága várja a vendégeket, a gyerekeket pedig egy jól felszerelt, népi elemekkel,
labirintussal tarkított játszótér, hatalmas homokozó szórakoztatja. Emellett a kiskorúak nagy örömére a Balaton előterében található a Buborék élménystrand vízi játszóterével és csúszdáival, míg a szülők a jacuzziban és napozóágyakban pihenhetnek. A partszakasz végét árnyas babaöböl zárja, ahol a legkisebbek is nyugodtan pancsolhatnak. A Platán strand nem csupán ősöreg platánjairól híres, hanem itt rendezik meg minden év júniusában a híres Balaton-átúszást is. A bazársoron kedvünkre vásárolhatunk, este hat után pedig borkóstoló standok várják a felnőtt érdeklődőket a környékbeli pincészetek büszkeségeivel. A strand mögötti hatalmas füves terület folyamatosan fesztiváloknak, vidámparkoknak ad otthont, ahol még szemerkélő esőben is érdemes szétnézni. Ha pedig végképp elromlik az idő, a sétányon túl, a teniszcsarnokba érdemes bekukkantani, itt található ugyanis délelőtt 10 és este 9 között a hobbiállat kiállítás. Nemcsak nézelődni lehet, hanem hörcsögöket, tengerimalacokat
simogatni is. Felejthetetlen élmény kicsiknek és nagyoknak.

Kisebb szabadstrandok és a kikötő
Ha a Platán strandot túl nagynak találjuk, választhatunk két kisebb szabadstrand közül. Egyik a kikötő nyugati oldalán található Szigetstrand, melytől távolabb terül el a Fiumei strand Mindkettő kicsi és nyugodt, kisgyerekeseknek, elvonulni vágyóknak kiváló. Strandolás után remek választás egy séta a boglári Kaál Nagy Dezső Vitorláskikötőben, ahol még egy séta- vagy élményhajókázásra, nagyobb gyerekkel bulihajózásra is benevezhetünk a hét bizonyos napjain. Itt megcsodálhatjuk a Balaton Csavargőzös Műemlékhajót, mely most egy izgalmas installációnak ad otthont.

Balatonboglár

Gömbkilátó, bobpálya és kalandpark-remek kikapcsolódás a családnak
Ha nincs kedvünk strandolni, vagy az időjárás nem kedvez a vizes programnak, kirándulhatunk is a Várdombra, ahol 2012 óta ismét látogatható Balatonboglár nevezetessége, a Xantus János Gömbkilátó. Eredetileg üvegborítású presszónak tervezték, de a természet erői rácáfoltak erre, így megmaradt csodás balatoni panorámás kilátónak. Erős szélben rugalmas fémszerkezete több métert is kilenghet, ami elég izgalmas élmény, tekintve, hogy egy rácsozott padlón állsz, ahol magad alatt lelátsz a mélybe.

Az árnyas, sétával megközelíthető Várdombon gyorsan repül az idő, ha a kilátó után a kalandparkba látogatunk. Míg a nagyobbak kúsznak-másznak a pályán, a kisebbeknek ott a trambulinos, légváras játszótér, és a bobpályát, íjászatot is érdemes kipróbálni.

Egyéb látnivalók, melyekről eddig biztos nem hallottál
Kisebb gyerekekkel kellemes babakocsis sétát tehetünk Balatonbogláron, de ha idősebb csemetékkel kirándulunk, érdemes pár helyre ellátogatni, például a Vörös kápolnához, mely levendulakertjével igazi illatfürdőt nyújt. A Légli Fazekasház népi bútorokkal berendezett kiállítása is esőnapos program lehet, ha esetleg megjavul az idő, követheti egy séta a tóparti Vejtey Ferenc sétányon.

Balatonboglárban senki nem csalódik, és valószínű, hogy visszatérő vendégek leszünk évről évre. Ha többnapos kikapcsolódásban gondolkodunk, érdemes jó előre- legalább fél évre szállást foglalnunk, mert a jó helyek, még a kikötő melletti közkedvelt kemping is, hamar elkelnek, és könnyű ráfázni egy-egy hangzatos, ám késői szállásfoglalásra. Ha így teszünk, biztosan kellemes, emlékezetes boglári kikapcsolódásban lesz részünk.

A Balaton talán napkeltekor a legszebb. Gyönyörködj te is a csodás tájban!

Meseszép napkeltekor a Balaton: fotók az ébredező magyar tengerről