Ma 50 éve, hogy a LEGO Csoport bemutatta a legelső nagy kockákat, amelyeket a kis kezek számára terveztek (igen, 1969-ben) – ugyanabban az évben, amikor az első ember a Holdra lépett. Eldönthetitek, hogy melyik volt nagyobb mérföldkő az emberiség számára (bár kérdéses, hogy az Apollo 11 szétszedhető-e és átalakítható-e egy versenyautóvá?). Akárhogy is legyen, íme, néhány kiemelkedő mozzanat az elmúlt fél évszázad nagy építési pillanataiból.

Ludamus! Latin eredet
Tudtad, hogy a DUPLO® név a latin „duplex” szóból ered, aminek jelentése: dupla? A név először két, 1969-ben bemutatott LEGO® DUPLO készleten szerepelt. Az 510-es számú és az 511-es számú készleteken, ha kíváncsi vagy a részletekre.

És azt tudtad, hogy a LEGO DUPLO kockák minden tekintetben kétszer akkorák, mint a klasszikus LEGO kockák? Így minden kocka pontosan illeszkedik a LEGO rendszerbe a játék során, de ezt a 2:1 méretarányú megoldást nem volt könnyű feladat megtalálni. Mind a 4:1, mind a 3:1 arányt kipróbálták mielőtt Godtfred Kirk Christiansen – a LEGO Csoport második generációs tulajdonosa – 1968-ban szó szerint megálmodta, hogy hogyan alakítsa ki a kockák gombjait. Ezáltal a klasszikus LEGO kockákkal is kombinálhatóvá váltak, így megalapozva a biztonságos és még inkább korosztálynak megfelelő LEGO építési élményt.

Az élet építőkövei
A játékra való belső késztetés a természet módszere arra, hogy segítsen nekünk megérteni a világot. A játékon keresztül megtanuljuk, hogy mit jelent tartozni valahova, szeretve lenni és a boldogságot megélni.  A születéstől 4 éves korig a gyerekek intenzív neurológiai átalakuláson mennek keresztül. Ez alatt a 4 év alatt megy végbe leggyorsabb tanulási és fejlődési időszak, amelyet egy ember élete során megtapasztal, ennek végén már kirajzolódik annak lenyomata, hogy valaki milyen felnőtté válik majd. Ezért minden LEGO® DUPLO® terméket kiemelkedő gondossággal arra terveznek, hogy inspirálják és segítsék a kisgyerekeket abban, hogy a kreatív és játékos élmények segítségével felfedezzék a bennük rejlő tehetséget, ami tovább formálja majd őket. Ne csak a szavainknak higgy! 2018-ban, a LEGO Játssz jól! kutatásban, több mint 9000 szülőt kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük a LEGO játékrendszerről. 94%-uk azt mondta, hogy serkenti gyermekük képzeletét, 93%-uk szerint segíti a gyermekük kreativitását, 91%-uk állította, hogy segíti gyermeküket az új dolgok megtanulásában és felfedezésében, 84%-uk szerint pedig hozzájárul az életben szükséges készségek kifejlesztéséhez. Ó, és ráadásul 91%-uk mondta azt, hogy ez egy, az egész család számára szórakoztató tevékenység!

A nyuszi… és néhány barát
Először az 1970-es évek végén született meg ez az ötlet, amikor Kjeld Kirk Kristiansen – harmadik generációs LEGO Csoport tulajdonos – úgy döntött, hogy külön márkaként összpontosít a LEGO DUPLO játékokra és a piros LEGO® DUPLO® nyuszi logó azóta található meg a termékek csomagolásán.Természetesen, az évek során több változtatáson is átesett – mint bármelyik híres ikon – de a nyuszi ma is a márka jelképe marad. 

Azóta számos más DUPLO állat is csatlakozott hozzá – a lovaktól, a juhokon, a teheneken, és az elefántokon át az oroszlánokig és a dinoszauruszokig. Nem is beszélve az évek során megjelent számos különböző DUPLO figurákról – a gazdákról és rendőrökről, orvosokról, cowboyokról, tudósokról, pimasz gyerekekről és menő szülőkről – mindig van valami, ami inspirálja a kis építők képzeletét és elősegíti a történetmesélést és a szerepjátékot.

A következő 50 év és azon túl
Ha a LEGO® DUPLO® egy személy lenne, valószínűleg az utolsó munkával töltött éveihez érkezne, amikor már elképzeli a nyugdíjas és élethosszig tartó pihenéssel töltött időket. De erről szó sincs. A játék egyre zökkenőmentesebbé válik, hiszen az olyan termékek, mint az új DUPLO gőzmozdony és tehervonatok úgy segítik a kicsik mozgását a hagyományos és digitális játék között, mint korábban semmi, bevezetve a kis építőket a korai kódolás világába, a színek felismerésébe és a számos szórakozást rejtő, kiegészítő alkalmazások használatába. Ezeknél fő cél a fizikai játékélmény ösztönzése és erősítése. A kocka mindig is kulcsfontosságú marad, amely által reméljük, hogy inspiráljuk és fejlesztjük a holnap építőit. És ki tudja, hány új űrkutató fog kikerülni a LEGO DUPLO játék világából?

Tudtad, hogy a világ DUPLO építőeleme szinte 100 százalékig Nyíregyházán készül? Mi is benéztünk a LEGO gyár kulisszái mögé.

Megnéztük, hogyan készül a LEGO Nyíregyházán: érdekességek, rekordok a népszerű játékról