Talán nem túlzás: nincs olyan gyerek, aki nem szeret legózni. Valljuk be, mi felnőttek pedig örömmel kuporodunk az apróságok mellé, amikor a kis kockákkal játszanak. Így hosszabb-rövidebb időre ismét gyermeknek érezhetjük magunkat.

Tudtad, hogy a világszerte népszerű játék jelentős része – a DUPLO pedig szinte 100 százalékban – Nyíregyházán készül? Az Anyanet a kelet-magyarországi üzemben járt, és a sajtóút során betekinthettünk a kulisszák mögé. Megnézhettük az apró kockák útját a fröccsöntéstől a csomagolásig. Megtudtuk azt is, hogy Nyíregyházán naponta több mint 60 millió elemet fröccsöntenek.

Város a városban  
A LEGO gyárnak már a külseje is impozáns, hatalmas park, tavacska fogadja a látogatót, no meg számtalan monumentális kockafigura. A kertben LEGO kockákból készült virágokban, egy bájos puliban, egy hatalmas szürkemarhában gyönyörködünk. A padon ülő lyukas zoknis „bácsi” mellé szinte minden vendég odakuporodik egy fotó erejéig. Bent is rácsodálkozunk a hatalmas figurákra. A kocsmán és templomon kívül minden van a gyár területén – halljuk a bevezetőben. Az alkalmazottak a munkán kívül tényleg remek körülmények között ehetnek, ihatnak, sportolhatnak, vásárolhatnak. Mi, vendégek rögtön átesünk egy kötelező biztonsági oktatáson. Erre különösen itt nagy figyelmet fordítanak.

Gyártúra: ez van a kulisszák mögött
Kísérőnk, Siket Lóránt, a LEGO kommunikációs konzultánsa röpke történelmi áttekintéssel szolgál (érdekességeket lásd lent). Ő kísér egyébként minket a gyár hosszú folyosóin. Megmutatja a régi és az új fröccsöntő gépeket, izgalmasan mesél a gyártás folyamatáról. Megtudjuk, hogy a műanyagot 230-310 fokra hevítik, majd különböző öntőformákba fecskendezik. Utána 10 másodperc alatt történik az új építőelemek lehűtése és öntőformából való kiadása. Minden gépből más színű kockák és figurák kerülnek a hatalmas dobozokba. Majd következhet a minőségellenőrzés, a dolgozók gondosan átnézik a legókat. Ha hibát találnak, rögtön megsemmisítik az adott elemet. Aztán megnézzük, milyen gonddal csomagolják a kész termékeket.

Több mint gyerekjáték
Csatlakozik hozzánk Mező Bálint, akinek munkaköri kötelessége a legózás (irigyeljük is érte). Rávilágít, milyen fontosak az apró kockák a tanulásban, a csapatépítésben, sőt vállalati stratégiákat is gyárthatunk a segítségükkel. Építünk óriástornyot duplóból, tízen tízféle kacsát alkotunk pár elemből, sőt kockákkal ábrázoljuk azt is, hogy milyenek nem vagyunk. Fontos a lego számára a helyi szerepvállalás. Az egyik iskola hátrányos helyzetű gyermekeivel rendszeresen tartják a kapcsolatot, támogatják a fiatalokat, ők pedig szabadidejükben LEGO-ból képeket készítenek, ismert festményeket, híres emberek portréit ábrázolják, és saját terveket is megvalósítanak.

További tények, érdekességek 

Még mindig családi vállalkozás

A LEGO diadalútja a Dánia közepén fekvő Billund faluból, Ole Kirk Christiansen műhelyéből indult az 1930-as években. Az egész sikersztori egy fából készült, húzható kacsával kezdődött. A mester kezdetben fajátékokat készített, a ’40-es évek vége felé kezdték foglalkoztatni a műanyag építőelemek. A LEGO azóta is családi vállalkozásként működik.

Az elnevezés
Ole Kirk Christiansen két dán szóból, a „Leg Godt” (játssz jól) összetételből alkotta meg a LEGO nevet.

Minden mindennel kompatibilis
Az 1950-es években Godtfred Kirk Christiansen bevezette a LEGO játékrendszert, a termékek strukturált rendszerét. Minél több építőeleme van valakinek, annál több mindent tud építeni. Ekkor szabadalmaztatták a ma is ismert új összeillesztési elvet.

Tanítás kockákkal
A Lego Education óvodai és iskolai foglalkozásokhoz is kínál játékos tanulási élményeket, oktatási megoldásokat. Több mint 35 éve dolgozik a LEGO Education oktatókkal a tanítás inspiráló, magával ragadó és hatékony módon történő támogatása érdekében. Az oktatási megoldásai a humán tárgyaktól a természettudományig terjednek, minden diáknak lehetőséget adnak a sikerre, bátorítva őket, hogy aktív, együttműködő tanulók legyenek.

A világ legnagyobb gumigyártója
A LEGO egy év alatt 75 milliárd elemet ad el 140 országban, és több mint 700.000.000 gumiabroncsot készít.

Tudtad?
Hat darab ugyanolyan színű, kétszer négyes LEGO kockát 915.103.465 félek módon lehet összerakni.

Az izgalmas túráért köszönet a Legónak és a Well PR ügynökségnek!