Túl sok tojásfehérje maradt az ünnepi sütés-főzés során? Készíts belőle angyaltortát! A különleges édességet angyalok eledele néven is ismerheted, Amerikában a 19. század óta rajonganak érte, elsősorban húsvétkor és karácsonykor kerül az asztalra. Nevét hófehér színéről és légiesen könnyű tésztájáról kapta. Leginkább lyukas közepű tortaformában sütik, bármilyen bogyós gyümölccsel, eperrel, öntettel, mázzal kiváló.

A tésztához

12 tojásfehérje
1 és fél bögre kristálycukor
1 bögre finomliszt
2 evőkanál tejszín
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál borkősav
csipet só

Tetejére:
2 bögre bogyós gyümölcs

Keverj össze egy bögre cukrot a citrom reszelt héjával egy kis tálban. Szitáld át a lisztet háromszor, és tedd egy nagy edénybe, vegyítsd a maradék cukorral. A tojásfehérjékből egy csipet sóval és a borkősavval verj nagyon kemény habot. Add hozzá a citromos cukrot, a tejszínt, facsard bele a citrom levét, és gépi habverővel verd tovább. Akkor jó, ha a massza sűrű, fényes, és nem folyik le a habverőről. Ekkor körülbelül négy részletben, nagyon óvatosan forgasd hozzá a lisztes elegyet egy fakanállal vagy spatulával. Már semmiképpen ne használj gépet.

Egyengesd a masszát egy vajjal kikent, kilisztezett kuglóf- vagy tortaformába. Told előmelegített sütőbe, és 170 fokon 40-45 perc alatt süsd meg. Végezz tűpróbát, azaz szúrj bele egy hegyes kést vagy hústűt, ha nem marad rajta semmi, az angyaltorta elkészült. Ne vedd ki a sütőből, hagyd ott kihűlni körülbelül másfél óra alatt, csak utána szedd ki a formából is.